Sběrny budou kovy vykupovat dál. Poslanci zamítli senátní návrh

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Consumerist Dot Com CC BY 2.0 Flickr

Kovové tyče, rezavé sudy, hliníkové plechy, lidé budou moci dál vozit šrot do sběrných surovin, a dostanou za něj zaplaceno. Sněmovna odmítla senátní úpravu novely odpadového zákona. „Absolutní zákaz výkupu druhotných surovin žádná ze zemí EU nemá. Jdeme s minometem na kočku,“ poznamenal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Senátní návrh počítal s tím, že by sběrny surovin nesměly vykupovat šrot s výjimkou autovraků od řadových občanů. Zákaz měl zamezit krádežím kovů. Výkup měl být možný jen od firem a živnostníků, jimž by sběrny platily výhradně bezhotovostně.

Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha uvedl, že tento návrh vznikl na popud Svazu měst a obcí, má podporu Českých drah i policie, která ročně řeší 11 tisíc trestných činů týkajících se krádeží kovů.

Rozhodnutí Sněmovny předcházela zhruba dvouhodinová debata, v níž se střetli zastánci i odpůrci novely. Například předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura namítl, že senátní návrh řeší důsledky, ne příčiny.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura označil senátní řešení za „spíše marketingové“. Zákaz podle něj bude možné obcházet, přesto ale ztíží možnost krádeží. Daniel Korte (TOP 09) varoval, že zákaz může být napaden u Ústavního soudu, neboť znemožňuje občanům nakládat se svým majetkem. Vícha to odmítl s tím, že šrot budou lidé moci prodávat pomocí firem. Ministr Brabec zopakoval, že se jeho úřad chystá vyhláškou zakázat pouze výkup kovů s výplatou v hotovosti, a to s platností od začátku příštího roku.

Novelu původně navrhl Senát pouze s cílem omezit možnost výkupu kradených kovů formou zrušení krajského souhlasu s provozováním nepoctivých sběren.

Zákaz skládkování komunálního odpadu platí

Sněmovna naopak potvrdila v rámci novely odpadového zákona zákaz skládkování komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů, který začne platit za 10 let. Zákaz skládkování komunálního odpadu od roku 2024 přidala do normy Sněmovna.

Předloha taky omezí množství materiálu, které může provozovatel skládky použít na její zabezpečení. Bude moci tvořit nejvýše pětinu celkové hmotnosti. Novela zavede také povinné třídění kovů a bioodpadu. Předloha míří k podpisu prezidentovi Milošovi Zemanovi.

Změny v odpadové politice státu vzbudily velkou kritiku u firem podnikajících s odpady a hlavně obcí, které mají mít povinnost zajistit místa pro oddělené soustřeďování biologicky rozložitelných odpadů. Proti zákazu skládkování komunálního odpadu se stavěli i ekologové, podle nichž tento návrh znamená podporu spaloven.