Šéf České pošty Knap končí. Rakušan vyhlásí nový tendr na jeho nástupce

Roman Knap, Česká pošta

Roman Knap, Česká pošta Zdroj: E15 Michael Tomeš

Tendr na nového generálního ředitele České pošty končí bez vítěze. Ministerstvo vnitra nevybralo žádného uchazeče a vypíše nové výběrové řízení, oznámil šéf rezortu Vít Rakušan (STAN). Dosavadní šéf České pošty Roman Knap odejde na konci února. Poštu dočasně povede ředitel poštovní služby podniku Miroslav Štěpán. Rakušan potvrdil, že stát spustí transformaci pošty, na stole je i možné rozdělení podniku.

Knap se v původím tendru probojoval z desítky uchazečů do finále. Právě jeho přitom Rakušan loni v létě navrhl odvolat z vedení České pošty (ČP) kvůli kauze Dozimetr. Důvodem byly Knapovy kontakty na jednoho z hlavních aktérů případu, lobbistu Michala Redla.

Původní tendr nabíral skluz a následně se zpozdilo i vyhlášení vítěze. Rakušan vypsal výběrové řízení na nového generálního ředitele 3. října. Původně to chtěl udělat už v létě, kvůli dovoleným však rozhodl o odkladu.

„Jméno finalisty měl už před Vánocemi projednat vládní výbor pro personální nominace, který posuzuje obsazování klíčových pozic ve státních firmách. Ten se ale zatím nesešel,“ uvedl zdroj deníku 15 obeznámený s podrobnostmi.

Ministr vnitra a někteří další členové vlády včetně premiéra Petra Fialy údajně při výběru nového šéfa váhali mezi finalisty, tedy mezi Romanem Knapem a Jiřím Knapem. Oba uchazeči už potvrdili, že je komise rezortu vnitra vybrala. 

Další směřování státní firmy s 27 tisíci zaměstnanci spojené s její transformací se má vyjasnit po výběru nového ředitele, a zejména po rozhodnutí vlády. Ta má stanovit, jaké služby bude pošta poskytovat, aby bylo možné udržet její financování a byla konkurenceschopná.

Problém je v tom, že na takzvané základní služby, tedy především na provoz rozsáhlé sítě poštovních poboček, nebude stačit vládou předpokládaných 1,5 miliardy korun ročně. Ty má i po transformaci podniku poskytovat stát. „Podle odhadů se ztráta pošty už teď pohybuje mezi půlmiliardou a čtyřmi miliardami korun,“ dodal zdroj deníku E15. 

Že je na tom pošta mírně řečeno nevalně, potvrdil v polovině ledna i Rakušan, který chce navrhnout zrušení ročního limitu na úhradu čistých nákladů ČP za základní služby. Hodlá také zajistit rychlejší výplatu těchto peněz.

„Česká pošta je strategický podnik, který ale není v dobrém stavu. Proto musíme najít politickou shodu na tom, jak poštu podpořit, aby přežila. Už rok pro ni z pozice zakladatele děláme maximum a podporu jí samozřejmě poskytneme i letos, protože lidé stabilní poštu potřebují,“ uvedl Rakušan. Dodal, že jeho úřad už zahájil jednání s ministerstvem financí.

Loni hovořil šéf rezortu vnitra o tom, že dojde k rozdělení ČP, což však podle něj nebude znamenat, že podnik nebude ve státních rukou. „Nechceme omezovat regionální služby. Je pouze otázka, jestli jsou všude udržitelné velké, staré, neúsporné domy,“ řekl Rakušan s tím, že některé provozně nákladné pobočky by měly být nahrazeny moderními kiosky. Ministr by nešetřil na „lidech u přepážek“, rezervy vidí ve středním managementu.