Síť konopných lékáren expanduje z Česka do Londýna, otevře první pobočku

Sortiment lékárny

Sortiment lékárny Zdroj: ctk

Česká společnost Carun Pharmacy otevře v Londýně Konopnou lékárnu s nabídkou zdravotnických, kosmetických a potravinových produktů, které obsahují konopí. Lékárna bude otevřena v londýnské čtvrti Twickenham v pátek. Společnost provozuje v Česku síť konopných lékáren, její produkty neobsahují výtažky z marihuany, nejsou tedy oficiálním lékem.

Na rozdíl od marihuany, která obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC, produkty Carun jí obsahují jen okolo 0,3 procenta a působí v nich naplno jiné cannabinoidy, zejména cannabidiol. Marihuana pro léčebné účely pro pacienty s AIDS, rakovinou či roztroušenou sklerózou se do Česka zatím dováží z Nizozemska.

„Produkty Carun jsou vyrobené ze speciálně vypěstované odrůdy konopí setého zvané Carmagnola. Látky zvané cannabinoidy, které působí na kanabinoidní receptory v těle, jsou velmi podobné těm, jež přirozeně produkuje lidské tělo v našem endokanabinoidním systému,“ uvedl generální ředitel Carun Pharmacy pro Velkou Británii Michal Takáč.

Bez rauše

Takáč sám v minulosti konopí k léčbě využíval poté, co přišel při práci o část ruky. Lékaři mu ruku léčili syntetickými léčivy, bolesti a ztuhlost přetrvávaly. Uvedl, že po léčbě mastí Carun se stav rychle zlepšil.

„Cannabinoidy v konopí podporují náš imunitní systém, obnovují rovnováhu a zdraví buněk, stejně jako mají protizánětlivé, antiseptické a antibiotické vlastnosti. Ale výrobky v lékárně nemají psychoaktivní účinky, nebudete v rauši,“ zdůraznil.

Zakladatel sítě konopných lékáren v ČR a značky konopných produktů Carun Jiří Stabla chce postupně otevřít v Británii celou síť lékáren.