Skiareály za deset let vydělaly 733 milionů korun

Špindlerův Mlýn

Špindlerův Mlýn Zdroj: ctk

Vlekařské společnosti Skiareál Špindlerův Mlýn, Ski Pec Pec pod Sněžkou a Sportovní areál Harrachov vytvořily mezi lety 2001 až 2010 dohromady 733 milionů čistého zisku. Většinu vydělaných peněz vyplatily na dividendách akcionářům, vyplývá z výročních zpráv firem.

Hlavními akcionáři společností, které vleky provozují, jsou ČSTV a Svaz lyžařů České republiky, kteří nyní uvažují o prodeji svých podílů. Největší zisky skiareály vykazovaly v letech 2004 a 2005, v souhrnu se jejich profit ročně šplhal přes 110 milionů korun. V následujících letech nastal pokles, předloni souhrnný čistý zisk činil 50,5 milionu korun. Firmy se v posledních letech musely vyrovnat s několika na sníh chudšími sezonami, růstem DPH a zvýšením cen energií. Návštěvnost hor negativně poznamenala i ekonomická krize.

Lídrem vlekařského byznysu v Krkonoších a v Česku vůbec je Skiareál Špindlerův Mlýn, který disponuje pěti lanovkami a 11 vleky s hodinovou přepravní kapacitou 20.000 lidí. Délka sjezdovek Skiareálu je 25 kilometrů, nejvíce v Česku.

Špindlerovský Skiareál je i jednoznačně nejvýkonnější a nejziskovější firmou z lyžařských areálů ovládaných ČSTV. Od roku 2001 vydělal přes půl miliardy korun. Rekordní zisk 74 milionů korun při tržbách 266 milionů korun měl Skiareál v roce 2005. V roce 2010 vykázal zisk 34 milionů korun a tržby 232 milionů korun.

Za loňský rok Skiareál vytvořil čistý zisk 27,3 milionu korun, řekl jeho ředitel Jiří Beran. Zdůraznil však, že s předloňským výsledkem není loňský zisk srovnatelný. Skiareál přešel na hospodářský účetní rok od začátku října do konce září, a loňský rok měl proto účetní období jen devět měsíců. Stejné účetní období nově zavedly i areály v Peci a v Harrachově, které své loňské výsledky zatím neoznámily.

Vlastníci areálů z nich měli každoročně pravidelný příjem. Například v roce 2010 celý zisk mezi vlastníky rozdělily areály Špindlerův Mlýn a Harrachov. Firmy loni vyplatily i mimořádné dividendy z nerozdělených zisků předchozích let. Celý zisk za rok 2010 i mimořádné dividendy měla akcionářům původně loni poslat i společnost Ski Pec, ale valná hromada v červnu výplatu dividend kvůli finanční situaci firmy zrušila a peníze nechala podniku.