Skupina Bohemia Sekt zvýšila zisk na 190 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Navzdory hospodářské krizi a snaze lidí šetřit se největšímu výrobci šumivých vín v Česku, skupině Bohemia Sekt, daří. Její čistý konsolidovaný zisk v loňském roce vzrostl o třináct procent na 191 milionů korun.

Tržby za prodej zboží, služeb a vlastních výrobků se zvýšily o třináct procent na 1,23 miliardy korun a celkové tržby přesáhly 1,4 miliardy korun.

Vedení skupiny, která spadá pod německý koncern Henkel International, hodnotí loňský rok jako ten, v němž se česká ekonomika propadla do nejdelší recese v historii. Hlavní příčinou byla podle šéfů Bohemia Sektu především utlumená poptávka domácností, která plyne mimo jiné z poklesu reálných mezd. Dopady krize se projevily i v zahraničí včetně Německa, což vyvolává pokles zahraničního obchodu.

Tri podniky zfúzovaly s matkouTri podniky zfúzovaly s matkou

Skupina Bohemia Sekt v loňském roce vyrobila 24 milionů lahví klidných a šumivých vín a dalších lihovin, zhruba stejně jako o rok dříve. Do skupiny v loňském roce patřily kromě vinařských společností Chateau Bzenec, Českomoravská vína, Víno Mikulov, Vinařství Pavlov a Habánské sklepy také výrobci lihovin, přesněji společnosti Pražská vodka & Destiláty a firma Dynybyl.