Slováci chtějí učit Rakousko, jak na Alpách „pořádně vydělat“

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Slovenská skupina Tatry Mountain Resorts (TMR) si po Tatrách a Krkonoších brousí zuby i na Alpy. A podle spolumajitele TMR Igora Rattaje to může být tučné sousto. „Dovolím si tvrdit, že Rakušané to neumí. Bohužel byznys dělají takovým způsobem, aby přežila daná oblast, a ne tak, aby jim to vydělávalo,“ řekl v rozhovoru pro slovenské Hospodárske noviny.

My je to naučíme dělat, uvedl Rattaj v rozhovoru pro HN. A na otázku redaktorky, co by v Alpách plánovali, odpověděl: „Přesně to, co v Tatrách“. Podle něj se už nyní mnoho rakouských středisek jezdí do Tater učit.

Rattaj už se v minulosti podobně kontroverzním výrokem „proslavil“. V rozhovoru pro magazín Trend totiž uvedl, že v jeho lyžařských střediscích má rád lyžaře s dětmi, kteří mu „nesmrdí na sjezdovce a sedí v bufetu“. Časopis pak tento výrok (viz. níže) ze svého webu po vlně kritiky a na Rattajovo přání stáhnul.

TMR, která patří do okruhu firem kolem investiční společnosti J&T, má prý zatím zájem o dvě alpská střediska. Jedním z nich je Kitzbühel, jedna z vůbec nejznámějších a nejdražších lyžařských oblastí v Rakousku vůbec. Na kolik by taková akvizice TMR přišla, Rattaj nespecifikoval, podle něj bude ale důležité získat na svou stranu i politiky.

TMR na rakouské svahy láká silnější kupní síla a vyšší ceny, než TMR těží ze svých středisek v tatrách. A to vše při skoro stejných nákladech na provoz. „Je tam potenciál mít úplně jiné tržby,“ tvrdí Rattaj.

O možnosti vstupu do Alp mluvil Rattaj i v loňském rozhovoru pro E15. „V případě Rakouska je ale zvláštní majetková situace. Většinou tam areály vlastní obce a jen těžko se hledá partner k jednání,“ uvedl.

Igor RattajIgor Rattaj | Euro, Martin PinkasIgor Rattaj

TMR provozuje na Slovensku největší lyžařská střediska ve Vysokých a Nízkých Tatrách, dále největší slovenský akvapark a kromě toho má podíl v provozovateli největšího českého skiareálu ve Špindlerově Mlýně. Ten má spolu se skupinou Snowhill pronajatý od roku 2012 na 20 let.

Akcie TMR se obchodují na burzách v Praze, Bratislavě a ve Varšavě. Za období od loňského listopadu do konce letošního ledna vydělala před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) 5,5 milionu eur, meziročně o 86,8 procenta více.

„Ubytujú sa na týždeň, dve malé deti, to je kopec problémov, potrebujú lyžiarsku školu, zídu dve jazdy a končia. To znamená nesmrdia mi na zjazdovke, sedia v bufete. Sú omnoho lepší ako lyžiari, ktorí o pol ôsmej stoja pred lanovkou s lyžami a o štvrtej povedia, dal som 26 jázd, jedna ma vyšla na štyri koruny. Takých radi nemáme.“
Neautorizovaný výrok Igora Rattaje pro magazín Trend, který nejprve vyšel na webu, ale později byl redakcí stažen