Slováci se nadnárodní loterie jen tak nedočkají

Sázející tipují pět čísel z 50 a v samostatné hře ještě dvě z osmi.

Sázející tipují pět čísel z 50 a v samostatné hře ještě dvě z osmi.

Možnost si vsadit v nadnárodní loterii Eurojackpot a usilovat o jackpot ve výši deset milionů eur (asi 275 milionů korun) až 90 milionů eur (zhruba dvě a půl miliardy korun) měli mít od začátku října kromě tuzemské Sazky i Slováci prostřednictvím tamní loterie Tipos. Nakonec se tak nestane, neboť Tipos nedostal svolení slovenského ministerstva financí.

„Zapojení bylo podmíněno změnou zákona o hazardních hrách. V parlamentu je nyní novela, která to umožňuje. Kdy nás ale do Eurojackpotu přijmou, nyní nevíme. Do Eurojackpotu se chceme určitě zapojit, ale nyní to vypadá, že stoprocentně budeme připraveni až v průběhu příštího roku,“ řekl deníku E15 mluvčí Tiposu Rastislav Čépe.

Výhra až 2,5 miliardy

Eurojackpot je nová loterie spuštěná v březnu roku 2012. Aktuálně funguje v 16 zemích, neboť kromě Česka se od října mohlo připojit i Maďarsko. Kromě standardních výher dosahuje garantovaný jackpot 10 milionů eur (asi 275 milionů korun), maximální výše se však může vyšplhat až na 90 milionů eur (téměř 2,5 miliardy korun).

Dosud nejvyšší výhrou bylo 61 milionů eur pro finského sázkaře, tedy téměř 1,7 miliardy korun. V Česku zatím dosavadní jackpoty právě Sazky čas od času přinesly sázejícím výhry maximálně v devítimístných sumách. Zatím rekordní výhrou na jeden tiket je částka 400 milionů z loňského listopadu.

Losování Eurojackpotu se koná každý pátek mezi 20:00 a 21:00 ve finských Helsinkách. Sázející musí uhádnout celkem sedm čísel, přičemž tipuje pět čísel z 50 a dvě z deseti. Na jedné sázence je možnost vsadit maximálně 6 sloupců. Předplatné lze zaplatit až na šest slosování dopředu.

Sazka chce přitáhnout mladší hráče

Sazka o vstup usilovala více než rok. Také tuzemský sázkový kolos čekal dlouho na svolení ministerstva financí. Původně měl úřad Andreje Babiše rozhodnout do 2. září, nakonec se ale předminulý týden - na rozdíl od Tiposu - dočkala. Sazka v pátek spustila jednu z největších svých kampaní, kterou chce přitáhnout zejména mladší hráče. Tradiční Sportku totiž preferují ti dříve narození.

„Dneškem se řadíme do velmi prestižního klubu. Pracovali jsme na tom více než rok – aby Sazka nebyla jen o velké a dlouhé tradici, spolehlivosti a kontinuitě, ale i inovacích a dynamice,“ uvedl generální ředitel Sazky Robert Chvátal před dvěma týdny při představení nadnárodní loterie novinářům.

Sazka si přitom loterii pečlivě testovala, vždyť zápisné, aby se mohla zúčastnit, stálo řádově desítky milionů korun. „Jednoznačně nám vyšlo, že je to hra, u které až 30 procent lidí, kteří nehrají, deklarovalo, že by si zahrálo. Navíc je to velmi relevantní věc i pro mladší,“ dodal Chvátal.