Slovenský magnát už splatil většinu českého Electro Worldu

Peter Zálešák

Peter Zálešák Zdroj: Michael Tomes, E15

Slovenský retailový magnát Peter Zálešák má již skoro v kapse tuzemskou část velkého obchodníka se spotřebiči Electro World. Při předloňské akvizici od britské skupiny Dixons se Zálešákova skupina Nay Elektrodom s Brity zavázala, že do tří let budou mít vše doma. “K finančnímu vypořádání již z větší části došlo. Zůstává ještě jedna splátka,” řekl serveru E15.cz Zálešák.

Akviziční cenu při převzetí žádná ze stran nekomentovala. Electro World ale časem zveřejnil dokument poradenské společnosti, která tržní cenu přebírané sítě vypočítala na 446 milionů korun.

Po převzetí prodělávajícího řetězce následovala řada opatření, která ztráty dále prohloubila. Nový majitel zmenšoval část velkých prodejen, některé dokonce zrušil. Měnil rovněž informační technologie a logistiku. Kvůli tomu prodělek za finanční rok ukončený loni v dubnu vzrostl na 174 milionů korun. S podobným výsledkem společnost skončila i letos.

“Ztráta byla financována z mateřské společnosti a počítali jsme s tím,” dodal byznysmen. Tržby společnosti v posledním finančním roce mírně klesly na 2,8 miliardy korun. Naopak se jí dařilo růst v internetových prodejích.

“Na aktuální rok plánujeme zvýšení tržeb a skoro vyrovnaný rozpočet,” uvedl Zálešák. Za první letošní měsíce roste Electro World přibližně o osm procent.