Soukromá indická nemocnice ošetřuje chudé – a vydělává

Narayana Nethralaya, Bangalore

Narayana Nethralaya, Bangalore Zdroj: narayanahospitals.com

NH Health City, Ahmedabad
Thrombosis Research Institute
NH Multispecialty and Mazumdar Shaw Cancer Center, Bangalore
Malla Reddy NH, Hyderabad
Brahmananda NH, Jamshedpur
6
Fotogalerie
Jakmile návštěvníci soukromé nemocnice v Kalkatě uslyšeli, kolik by je stála operace srdce, většina z nich se okamžitě vypařila. Doktor Devi Shetty, který síť nemocnic Narayana Hrudalaya řídí, proto hledal řešení, jak náklady snížit na úroveň přijatelnou pro obyčejné Indy. Odpověď našel v principu masové produkce Henryho Forda: využil výhody velkého měřítka a úzké specializace.

Hlavní nemocnice patřící do řetězce sídlí v Bangalore a má kapacitu tisíc lůžek. Průměr jinde činí přitom spíše 160 lůžek. Slouží v ní tým čtyř desítek kardiologů, kteří provedou týdně šest set zákroků (každý dvě až tři operace denně). Tohle zaměření na množství ale nevedlo ke snížení kvality – úspěšnost operací je srovnatelná s nejlepšími nemocnicemi na světě. Snížení nákladů přitom bylo obrovské.

Například jedna operace srdce vyjde v řetězci Narayana Hrudalaya o dva tisíce dolarů, tedy o polovinu, levněji než v jiné soukromé klinice v Indii. Srovnatelná operace v USA by vyšla na dvacet až sto tisíc dolarů.

Klouzavé poplatky, kdy bohatší klienti dotují chudší, umožňuje nabízet pojištění za 1,3 dolaru na rok pro 2,5 milionu lidí. I když skupina ošetřuje hlavně chudší, společnost je v černých číslech. Zisk po zdanění činí osm procent. Skupina působí v sedmi indických městech a chystá se zvýšit celkový počet lůžek v příštích pěti letech na třicet tisíc. Stala by se tak největší soukromou nemocnicí v Indii. Teď přemýšlí, jak svůj model vyvézt do zahraničí.

Exportované „zdravotní město“

Už nyní indičtí lékaři ze sítě nemocnic Narayana Hrudalaya spolupracují s kolegy v Africe a Malajsii prostřednictvím videokonferencí, na kterých si vyměňují zkušenosti. Dalším krokem by mělo být založení vlastních nemocnic v Asii a Africe. Plány jdou tak daleko, že by síť provozovala „zdravotní město“ s kapacitou dvou tisíc lůžek na Kajmanských ostrovech. Pouhou hodinu od břehů Spojených států, kde jsou zdravotní poplatky jedny z nejvyšších na světě, by měl podnik značnou šanci na úspěch.