Španělsko zažilo rekordní příval turistů

Španělsko

Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Španělsko v červenci navštívilo rekordních 7,7 milionu turistů, o 4,4 procenta více než před rokem. Jedná se o velmi dobrou zprávou pro španělskou ekonomiku postiženou recesí. Cestovní ruch se na celkovém výkonu ekonomiky země podílí deseti procenty. Španělsko je třetí největší turistickou destinací na světě za Francií a Spojenými státy.

Španělský cestovní ruch v letošním roce těží z vyšší konkurenceschopnosti s dalšími destinacemi, protože hotely a restaurace ve snaze přilákat klienty přišly s řadou speciálních nabídek. Za sedm měsíců letošního roku se počet turistů zvýšil o 3,3 procenta na 32,8 milionu.

Nejvíce turistů letos přijelo z Británie, následuje Německo a Francie. V červenci pak Španělsko zaznamenalo velký zájem turistů ze Spojených států. Více než 80 procent turistů je ze zemí Evropské unie. Další velkou skupinu tvoří turisté z Ruska.

Regionem s největším počtem turistů je Katalánsko. Za leden až červenec Katalánsko navštívilo 8,9 milionu turistů, o 11,5 procenta více než loni. Na celkovém počtu turistů má region podíl 25,6 procenta.

Španělská ekonomika by letos měla klesnout o 1,5 procenta, když v prvním čtvrtletí se podruhé za tři roky propadla do recese. Meziroční růst hrubého domácího produktu se nečeká do roku 2014.