Spojení pivních gigantů AB InBev a SABMiller bude dokončeno v říjnu

AB Inbev

AB Inbev Zdroj: AB Inbev

Největší světoví výrobci piva Anheuser-Busch InBev a SABMiller předpokládají, že dokončí své spojení v říjnu. AB InBev minulý týden předložil zlepšenou nabídku na převzetí SABMilleru, jehož vedení se následně rozhodlo doporučit akcionářům, aby tento návrh přijali. Nová nabídka oceňuje celý SABMiller na zhruba 79 miliard liber (2,5 bilionu korun).

Největší světový pivovar AB InBev se na převzetí svého hlavního rivala SABMiller dohodl již v loňském roce. Za nynějším zlepšením nabídky stál propad kurzu libry po červnovém referendu, v němž se Britové překvapivě vyslovili pro odchod své země z Evropské unie. Slabší kurz libry snížil atraktivitu předchozí nabídky InBevu pro řadu akcionářů SABMilleru, a začalo tak hrozit, že transakce bude zmařena.

Podle předběžného harmonogramu, který dnes firmy představily, by akcionáři obou podniků měli o spojení hlasovat 28. září. Fúze by měla být dokončena 10. října a následující den by se mělo s akciemi sloučené firmy začít obchodovat na burze.

Transakci letos v květnu schválila Evropská komise. Podmínkou jejího souhlasu je ale prodej pivovarnických aktivit SABMilleru v Evropě, mezi které patří i Plzeňský Prazdroj.