Společnost IKEA už smí v Indii zakládat vlastní supermarkety

IKEA

IKEA Zdroj: profimedia.cz

Indický regulátor zahraničních investic FIPB povolil slandinávské firmě IKEA zakládání obchodů, v nichž bude držet stoprocentní podíl. Švédskému nábytkářskému řetězci se tím otevírá jeden z největších dosud neobsazených trhů. Deníku Hindustan Times to oznámil ekonomický náměstek Arvind Mayaram.

Žádostí společnosti IKEA o povolení provozovat v Indii ryze vlastní obchodní domy se nyní bude zabývat vládní výbor pro ekonomické záležitosti, od něhož se však neočekává výraznější odpor. IKEA se tak stává teprve druhým zahraničním obchodním řetězcem po britské obuvnické firmě Pavers England, která od komise takové povolení získá. Švédská firma v červnu požádala o povolení investovat v Indii 1,5 miliardy eur do otevření 25 obchodů.

Pokud dá vláda společnosti IKEA zelenou, půjde o největší přímou zahraniční investici od loňského roku, kdy Dillí povolilo zahraničním firmám vlastnit sto procent kapitálu v maloobchodních podnicích. Zahraniční majitelé do té doby směli vlastnit maximálně 51 procent kapitálu.

IKEA chce na indický trh vstoupit prostřednictvím společnosti pojmenované Ingka Holding Overseas. Už nyní ale na indickém trhu vznikají některé výrobky pro globální trhy, především textilie.

Zahraniční řetězce do Indie přicházejí ve chvíli, kdy sílící střední třída touží po západních vymoženostech a životním stylu. K tomu patří rovněž nábytek ze Skandinávie. Indie je třetí největší ekonomikou v Asii a navzdory současnému mírnému poklesu svým růstem ještě stále většinu velkých ekonomik převyšuje.

Pro letošní rok se očekává, že indická ekonomika poroste tempem 5,5 procenta až šest procent. IKEA a další značky se původně obávaly nařízení, které od nich vyžadovalo vyrábět nejméně třicet procent výrobků určených pro indický trh lokálně, jinými slovy nakupovat je od místních malých a středních firem. Letos v září ale vláda toto pravidlo zrušila a dovolila nakupovat zboží i od velkých indických firem.

Pro srovnání: V Číně má IKEA zatím jedenáct obchodů a dále expanduje. V loňském fiskálním roce tam zvedla tržby o 21 procent na 32 miliard dolarů. Čína nyní tvoří necelá tři procenta globálního obratu nábytkářského řetězce IKEA.