Sportovní svazy ztratily zbytek vlivu na O2 arenu

O2 arena

O2 arena Zdroj: ctk

Po dvou letech definitivně končí smutný příběh o tom, jak sportovní svazy přišly kvůli liknavosti svých předchozích vedení nejen o zlaté vejce v podobě loterijního byznysu nyní již zkrachovalé Sazky, ale i o moderní O2 arenu v pražských Vysočanech provozovanou společností Bestsport.

Občanské sdružení Zelený ostrov (OSZO), jehož členy jsou sportovní svazy a organizace, totiž prodalo svou nezajištěnou pohledávku u Bestsportu ve výši 5,26 miliardy korun kyperské společnosti Lindus Services. Informaci deníku E15 potvrdil Dan Plovajko, mluvčí Komárkovy skupiny KKCG, která společně s Kellnerovou PPF firmu Lindus rovným dílem vlastní.
Občanské sdružení tak končí svou účast v insolvenčním řízení s Bestsportem, který dříve sportovci vlastnili, stejně jako zkrachovalou Sazku. Po dvou letech tak mizí poslední pouto, které sportovní svazy s oběma firmami měly. V konkurzním řízení se starou Sazkou totiž občanské sdružení nefiguruje od května 2011, kdy jeho pohledávku ve výši 8,13 miliardy korun zamítl soud.

„Mohu jen potvrdit, že pohledávka byla společností Lindus od OSZO odkoupena. Výši nebudeme komentovat. Ano, OSZO již nadále není věřitelem společnosti Bestsport,“ řekl deníku E15 Plovajko. Podle odhadu deníku E15 ale cena transakce nemůže být nijak vysoká, neboť pohledávka byla nezajištěná a i při nejlepším vývoji insolvenčního řízení s Bestsportem by OSZO za ni dostalo řádově procenta z přihlášené částky. Cena za postoupení pohledávky pak bude ještě nižší.

Svazy, které jsou členy sdružení, nechtěly transakci komentovat. „O transakci samozřejmě víme,“ uvedl například mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment s tím, aby se deník E15 obrátil na opatrovníka občanského sdružení Zdeňka Ertla, který je zároveň předsedou Sdružení sportovních svazů. Ertlovo vyjádření se ale nepodařilo získat, neboť je na delší dovolené v Latinské Americe.

Sdružení není jediným subjektem, který prodal pohledávku firmě Lindus. V únoru tak učinily i společnosti Business Centre Services a KPS Media a také Sazka sázková kancelář, která od zkrachovalé staré Sazky předloni odkoupila její loterijní byznys.

Novou Sazku původně společně vlastnily skupiny KKCG a PPF, loni na podzim ale KKCG druhou polovinu podílu od Kellnera odkoupila.

Podle Plovajka je prodej pohledávky nové Sazky Lindusu čistě procesní transakcí navazující na získání stoprocentního podílu v nové Sazce. „Po změně vlastníků v Sazce sázkové kanceláři tak byly pohledávky převedeny na společnost, kde mají obě skupiny stejný podíl,“ podotkl mluvčí.