Sports Direct čeká propad v tržbách, majitel viní média a politiky

Prodejna Sports Direct.

Prodejna Sports Direct. Zdroj: Ewan Munro via Wikimedia Commons CC-BY-SA-2.0

Největší britský prodejce sportovního vybavení Sports Direct čeká v letošním roce výrazný propad v tržbách. Majitel Mike Ashley navíc čelí podezření, že jeho společnost špatně zachází se zaměstnanci. Podle něj se i tento fakt podepsal na horším hospodaření.

Sports Direct vykázal za účetní období duben 2014 – duben 2015 zisk ve výši 300 milionů liber (asi 10,2 miliardy korun), což byl proti 249 milionům liber z předchozího období značný posun. Další zlepšení ale Ashley nečeká.

„Jsme v problémech, moc dobře neprodáváme,“ přiznal Ashley pro The Times. „Nemůžeme mít takový zisk jako v loňském roce. Běsnění médií nás ovlivňuje stále víc.“

Platy pod hranicí minimální mzdy

Ashley naráží na kauzu, které musí čelit od prosince loňského roku. Na Sports Direct se sneslo několik obvinění ze špatného zacházení se zaměstnanci. Například pracovníci skladu měli být na konci svých směn pokaždé kontrolováni a za pozdní příchod dostávali vysoké pokuty. Přechodní zaměstnanci zase měli dostávat plat pod hranicí minimální mzdy. Od té doby se kauze věnují britská média i politici.

Ashley se z těchto obvinění měl zpovídat před parlamentní komisí, předvolání však několikrát odmítl. Poslance viní z toho, že se jen chtějí předvádět a pozval je na návštěvu jedné z poboček.

Sports Direct, založená v roce 1982, je jedničkou na britském trhu se sportovním vybavením. Úspěšná firma už expandovala do zahraničí a ve světě má už téměř 700 poboček. Sedm z nich je provozováno i v České republice.