Spory o Sazku směřují k Ústavnímu soudu

Vysočanské sídlo Sazky

Vysočanské sídlo Sazky Zdroj: SJu - Wikimedia Commons

Ani tři roky po krachu Sazky neutichají boje o stamilionové pohledávky ani o prodej loterijního podniku skupinám KKCG a PPF. Spory dospěly k Nejvyššímu soudu a pravděpodobně zamíří až k Ústavnímu soudu. Jedním z nejaktivnějších věřitelů je T-Mobile. Firma nechce čekat na výplaty věřitelům a stále se soudně domáhá 163 milionů korun. Soudy zatím ale její nároky zamítly.

Operátor také u soudu společně s dalšími věřiteli DF Deutsche Forfait a Nova Ljubljanska banka napadl samotný prodej loterijního byznysu. Ani této žalobě na insolvenčního správce staré Sazky Josefa Cupku a nástupce firmy Sazku sázkovou kancelář ale loni v listopadu prvoinstanční soud nevyhověl. Nyní ji řeší odvolací Vrchní soud v Praze.

„S ohledem na stávající judikaturu a složitost případu očekáváme případný úspěch až u Nejvyššího či Ústavního soudu. V prvních instancích zatím T-Mobile CZ neuspěl, ale s tím se počítalo,“ řekla mluvčí operátora Martina Kemrová.

Pohledávka T-Mobilu za Sazkou činila původně 228 milionů korun. V průběhu insolvenčního řízení již sice získal 44 milionů a další polovinu této částky očekává, o zbytek se ale marně soudí. Peníze pocházejí z tržeb staré Sazky za dobíjení kreditů pro mobilní telefony přes její terminály. „T-Mobile má za to, že peníze, které pro něj Sazka vybrala, vždy byly jeho. Nikdy nepatřily Sazce, a není tedy důvod je zahrnovat do konkurzní podstaty,“ dodala mluvčí.

Pochybný nákup Sazky?

Podnikatelé Karel Komárek a Petr Kellner koupili loterijní byznys Sazky v září 2011 ve výběrovém řízení vypsaném Cupkou za 3,81 miliardy korun. Podle žaloby byl ale prodej z několika důvodů pochybný. Například jej prý schválil pouze věřitelský výbor, nikoli schůze věřitelů.

Hlavním argumentem je pak údajně nízká prodejní cena a nefér podmínky tendru. Penta totiž veřejně oznámila, že za podnik nabízí pět miliard korun, ale samotného řízení se nezúčastnila. Soudy těmto argumentům zatím neuvěřily.

Správce Cupka stále považuje zvolený postup za správný. „Žádné z tvrzení předkládaných žalobci nebylo shledáno relevantním,“ uvedla Cupkova mluvčí Lenka Tichá.