Správa komunikací vypsala špatný tendr. Kdo se v Praze postará za 340 milionů o zeleň?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Cigler Marani Architects

Příliš tvrdé a nepřesné podmínky. Takové výhrady měl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže k tendru Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK) na údržbu zeleně. Byly tak závažné, že soutěž za 340 milionů korun zrušil. Verdikt je pravomocný, správa nyní zvažuje, jak dál.

Technická správa komunikací podle antimonopolního úřadu nastavila chybně jeden z kvalifikačních předpokladů. Do tendru se mohly přihlásit pouze firmy s pojištěním na jednu škodnou událost ve výši 100 milionů korun. To ale podle ÚOHS neodpovídalo typu zakázky.

„Správa neprokázala, že by v souvislosti s údržbou komunikační zeleně v minulosti vznikla škoda ve výši například desítek milionů korun,“ uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová. Požadavek na stomilionové pojištění byl tedy dle úřadu přemrštěný.

TSK už podle mluvčího Tomáše Mrázka oznámila uchazečům tendru, že byl zrušen. „V tuto chvíli analyzujeme další možnosti. Zda vyhlásit novou soutěž, ve které zohledníme připomínky úřadu, či budeme pokračovat v dosavadní praxi, kdy jsme jednotlivé firmy oslovovali na základě průzkumu trhu,“ upřesnil Mrázek.

Technická správa komunikací podle antimonopolního úřadu dál chybovala i tím, že jeden z technických předpokladů, který se týkal seznamu významných služeb uchazečů, nestanovila transparentně. Mohlo to mít vliv na počet firem, které se do tendru přihlásily.

Technická správa komunikací zakázku vypsala loni v dubnu. Tendr se týkal údržby zeleně především v okolí pozemních komunikací. Součástí předmětu zakázky byly také havarijní práce.