Správa parkování v Hradci vynáší: Firma ISP zvedla zisk na rekordních 17,5 milionů

Společnost ISP Hradec Králové, která provozuje systém parkování ve stotisícovém Hradci Králové, loni zvedla zisk o pětinu na nový rekord 17,5 milionu korun. Tržby firmy zůstaly na úrovni 47 milionů korun. Uvádí to zpráva o hospodaření ISP. Firma patří soukromé stavební společnosti BAK Trutnov.

Společnost ISP (dříve Atol) provozuje parkovací systém ve městě od ledna 2007 na základě třicetileté koncesní smlouvy udělené hradeckou radnicí. Město nemá ze zisků ISP žádný příjem, dividendy inkasuje BAK. Například ze zisku roku 2013 BAK získal dividendu 5,25 milionu korun. Od roku 2007 firma ISP v Hradci na parkování vydělala celkem přes 82,6 milionu korun čistého zisku.

K loňskému výsledku firmy přispělo výrazné zlepšení provozní ziskovosti parkovacích domů. K zisku firmě pomohlo i snížení provozních a úrokových nákladů a zhodnocení volných peněz. „Díky zvýšené respektovanosti systému a nízkým provozním nákladům byl, přes nedosažení plánovaných příjmů, systém ISP HK ve sledovaném období samofinancovatelný a nevyžaduje úpravu cenových ani jiných parametrů,“ uvedl ve zprávě předseda představenstva ISP Dušan Čížek.

Město do systému parkování žádné své peníze nevkládá

Firma ISP má za peníze vybrané z parkování postavit nejméně 1000 parkovacích míst. Polovinu závazku splnila v roce 2009, když nákladem přes 100 milionů korun otevřela garáže Katschnerka s 500 místy. Na stavbu si ISP vzala úvěr, z něhož jí na konci loňského roku zbývalo zaplatit 53 milionů korun. Celková hodnota investic ISP ke konci loňského roku činila 149 milionů korun. Nyní ISP chystá stavbu parkovacího domu pro 280 aut v Gayerových kasárnách. Město do systému parkování žádné své peníze nevkládá.

Předloni hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK) přišel s návrhem, aby město od firmy BAK za asi 53 milionů korun koupilo 51 procent akcií ISP. Většinovou podporu u tehdejších zastupitelů však nezískal. Myšlenky získat v ISP podíl, a dostat se tak k dividendám, se Fink nevzdává ani v nynějším funkčním období. „Budeme o tom jednat. Pořád mi to přijde jako velmi výhodná záležitost,“ řekl primátor .

Systém parkování se stal po zavedení terčem kritiky obyvatel i části opozice, zejména kvůli údajně vysoko nasazeným cenám parkovného a ziskům ve prospěch soukromé firmy.