Starbucks zastavil nákup kávy. Sucho a škůdci vyhnaly cenu o 90 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Lali Masriera, Flickr.com (CC BY 2.0)

Americky řetězec rychlokaváren Starbucks oznámil, že káva je moc drahá. Firma proto až do odvolání zastavila veškerý nákup arabiky, jejíž cena vzrostla ve srovnání s loňským rokem o 90 procent.

„Naším cílem je stabilita a to neznamená honit trh,“ oznámil nečekaný tah viceprezident firmy Craig Russell. Podle něj se chce firma vyhnout plošnému zdražení svých nápojů, připravovaných právě z arabiky.

Důvodem zdražení je silné sucho, které letos postihlo Brazílii, hlavního světového producenta arabiky, a rozšířená nákaza houbou zvanou roya (vědci z britského centra Kew Royal Botanic Gardens kvůli nákaze dokonce mluví o riziku úplného vymizení arabiky).

Dosavadní výsledky sklizně, která je zhruba v polovině, jsou velmi hubené. Podle odhadů, jež citoval týdeník Bloomberg Businessweek, bude letos na trhu přibližně o 660 tisíc tun arabiky méně než loni. I proto řetězec Starbucks koupil vlastní šestisethektarovou farmu v Kostarice, aby do budoucna cenové výkyvy omezil.

Vývoj ceny kávy arabika za posledních pět let:Vývoj cen kávy arabika za posledních pět letVývoj cen kávy arabika za posledních pět let | holusa@mf.cz