Stát odtajní smlouvy o hmotných rezervách

Pšenice patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce lepku

Pšenice patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce lepku Zdroj: CTK

Správa státních hmotných rezerv se chce do budoucna vyhnout situacím, kdy státní zásoby potravin a dalších spravují veřejnosti neznámé firmy na základě „nekonečných“ smluv bez toho, že by znovu prošly veřejnou soutěží. Nejenže začne správa vyhlašovat tendry na ochraňování rezerv na časově omezené období, ale navíc bude nové smlouvy zveřejňovat.

„Nové vedení správy nyní jedná se všemi současnými ochraňovateli o dodatku. Ten by umožnil zveřejnění i těchto smluv, které byly uzavřeny ještě za bývalého vedení,“ uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. „U nově uzavíraných smluv na ochraňování bude požadavek na zveřejnění zahrnut automaticky,“ dodal.

Zároveň se už tyto smlouvy nebudou uzavírat na dobu neurčitou. Správa chce uzavírat smlouvy jen na dva až tři roky s opcí. Potom opět zakázku vypíše a vybere nového či staronového vítěze. „Tím se ověří výhodnost nabízené ceny přímo na trhu. Pokud někdo nabídne nižší cenu, může se stát novým dodavatelem a ochraňovatelem. To znamená, že seznam dodavatelů nebude zakonzervován,“ podotkl Švagr.

Neprůhledné vztahy byly hlavním důvodem kritiky

Právě neprůhledné vztahy se soukromými firmami spravující státní rezervy byly jedním z důvodů kritiky, které byla správa v posledních letech vystavena. Čerstvým příkladem je kauza kolem státních nouzových zásob nafty spravovaných společností Viktoriagruppe. Firma s letitou smlouvou má kvůli neplacení daní obstavené účty. Stát proto začal zásoby nafty z jejích skladů odvážet.

Dalším příkladem je firma Milcom servis zajišťující obměnu a ochranu zásob másla. Firma má smlouvu z roku 1993 se 44 dodatky, z nichž některé jsou podle nového vedení správy nestandardní. Firma za celou dobu nemusela podmínky smlouvy obhajovat ve veřejném tendru. V polovině září proto podle Lidových novin správa kvůli údajně nevýhodné smlouvě, na které stát tratí až miliony korun, podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Zlatonosné zrní. Hmotné rezervy se státu prodražují