Stát si vyšlápl na další dvě nelegální zahraniční hazardní firmy

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis Zdroj: E15

hazard, loterijní zákon
Hazard, ilustrační foto
Hazard na Slovensku
Hazard
automaty, hazard
6
Fotogalerie

Stát spustil další správní řízení s provozovatelem některého z internetových zahraničních sázkových webů v češtině kvůli tomu, že jeho provozovatel nemá českou licenci. Jedná se o společnost 1X Corp NV z ostrova Curacao provozující sázkový web 1xbet.com a maltská firma Bayton  a její stránky Jackpot City. Firmám ve správním řízení hrozí, že je stát zařadí na seznam nepovolených internetových her a poskytovatelé internetového připojení by pak byli povinni dotyčné stránky zablokovat a znemožnit jejich činnost.

Možnost blokovat zahraniční sázkové weby provozované v češtině firmami, které nemají českou licenci ani sídlo v Česku a neplatí tak daně, zavedl stát od Nového roku právě s cílem podnikání firem zlegalizovat a zdanit.

Dosud zahájil jedno řízení s provozovatelem číselné loterie Lottoland, která umožňuje sázet na výsledky celoevropské hry Eurojackpot, jíž v Česku legálně nabízí Sazka. Řízení s 1X Corp NV je ale prvním, které se týká některého z webů nabízejících kurzové sportovní sázky. Jackpot City pak nabízí kasinové hry.

Aktivitu státu vítají tuzemští hráči na sázkovém trhu, dlouho volající po výrazném omezení nelegální konkurence. „V Tipsportu samozřejmě vítáme zahájení správního řízení s prvním nelegálním sázkovým serverem,“ uvedl generální ředitel tuzemské sázkové jedničky Tipsport Petr Knybel.

„Čekali jsme to sice o měsíc dříve, ale jsme rádi, že ministerstvo přistoupilo k činům. Server 1XBet je na českém trhu naprosto okrajový, ale je to první krok a doufáme, že po něm budou rychle následovat další a že dojde řada i na ‚velké ryby‘,“ dodal.

Podle odhadu tuzemských sázkových firem přitom lidé přes weby v češtině provozované firmami bez české licence prosázeli stejnou částku jako u firem s licencí v čele s Tipsportem, Fortunou či Chancí. Jen předloni se tak jednalo o částku převyšující třicet miliard korun.

Nové zákony přiměly řadu z velkých zahraničních firem si skutečně o českou licenci požádat. Ministerstvo tak nyní rozhoduje zhruba o dvou desítkách žádostí. Licenci ale zatím získala jediná firma, společnost PokerStars.