Stock končí s distribucí Tullamorky, jedničky českého trhu s whisky

ilustrační foto (Autor: E15)

ilustrační foto (Autor: E15) Zdroj: E15

Novým distributorem irské whiskey Tullamore Dew se od září stane francouzská firma Rémy Cointreau, která prodej nejoblíbenější whisky na českém trhu převezme od plzeňského Stocku. Důvodem je sloučení celého portfolia značek William Grant & Sons pod křídla jednoho distributora.

Letos dosáhla Tullamorka historicky nejvyššího podílu v kategorii whisky v České republice, podle aktuálních dat 30 procent. Její tržní podíl se zvyšoval i po loňské metanolové kauze, kdy se lidé začali více přiklánět k renomovaným značkám.

„Důvodem změny distributora není jakákoli nespokojenost s naší prací, ale sloučení celého portfolia značek William Grant & Sons pod křídla jednoho distributora, s nímž firma spolupracuje i na dalších trzích,“ uvedl ředitel Stocku Plzeň-Božkov Petr Pavlík.

Rémy Cointreau z Paříže se podle svých internetových stránek řadí do TOP 10 světového žebříčku výrobců prémiových destilátů. Její značky se prodávají ve 150 zemích prostřednictvím vlastních distribučních firem nebo nezávislých distributorů.

Stock převzal Tullamore Dew do distribuce v roce 2004 jako relativně malou značku. V následujících letech pak s podporou majitele prodej každoročně výrazně zvyšoval. Už v roce 2008 se zařadil mezi nejvýznamnější světové trhy Tullamore Dew i celé kategorie irské whiskey, a to po USA a Německu.

Celkový tržní podíl Tullamorky v Česku je nyní v gastronomii 27,6 procenta a v maloobchodech 31,2 procenta. Stock prodával poslední roky přes jeden milion lahví této whiskey.

ČR patří k několika málo zemím na světě, v nichž drží pozici tržní jedničky irská whiskey, nikoli skotská nebo americká whisky. Zatímco v 90. letech zažily v Česku boom skotské whisky a americké bourbony, nyní jsou nejdynamičtější kategorií dovozů irské whiskey.

Podle Stocku nejde o přechodnou módu. Z průzkumů plyne, že Češi mají rádi Irsko. Mají podobnou historii, jsou malými národy, jejichž osudy ovlivňovali větší a silnější sousedé. Navíc Češi nejsou moc zvyklí na nakouřené rašelinové aroma skotské whisky, irské ho nemají. V ČR se velmi dobře prodává také irská whiskey Jameson, kterou dováží Becherovka.

Petr Pavlík: Černý trh s lihovinami po aféře klesl. Ale na jak dlouho?