Stovky milionů na Ještěd. TMR v Liberci postaví novou sjezdovku

Lyžařský areál na Ještědu

Lyžařský areál na Ještědu Zdroj: ČTK

Lyžařský areál na Ještědu
Lyžařský areál na libereckém Ještědu, kde se před deseti lety konalo MS v klasickém lyžování
Lyžařský areál na Ještědu
Lyžařský areál na libereckém Ještědu, kde se před deseti lety konalo MS v klasickém lyžování
5
Fotogalerie

Provozovatel skiareálů, golfových resortů a zábavních parků, společnost TMR, má za sebou první rok pronájmu libereckého lyžařského areálu na Ještědu. Pro příští sezonu chystá za zhruba 150 milionů novou sjezdovku na Skalce. Od prosince má být otevřená.

„S Libercem máme velké plány. Středisko jsme si pronajali v době, kdy dřelo bídu s nouzí a město Liberec, které mělo Sportovní areál Ještěd ve správě na provoz doplácelo třináct  milionů ročně. Od města jsme si areál pronajali s tím, že je ho potřeba doinvestovat a infrastrukturně rozšířit, bez toho by nebyl životaschopný,“ řekl k projektu provozní ředitel TMR Čeněk Jílek.

Příští sezónu chystá TMR investovat do Ještědu 150 milionů korun. V dalších letech ale ještě mnohonásobně více. „Do pěti let je v plánu proinvestovat zhruba 550 milionů. Já bych se ale osobně nebál tvrdit, že to bude přes sedm set milionů. Lyžařské středisko Ještěd má totiž velký potenciál unikátního městského areálu,“ doplnil hlavní akcionář TMR Igor Rattaj.

Na parkoviště u areálu se nyní vejde 800 aut a je možné ho rozšířit, navíc k dolní stanici lanovky jede tramvaj. Problém je v tom, že v areálu nejsou adekvátní sjezdovky. Některé z nich mají na šířku pouhých dvanáct metrů. Proto chce TMR na Ještědu vybudavat nové tratě, další lanovka v plánu není. „První fáze výstavby začne letos a chceme vybudovat novou sjezdovku Skalka, která je již dobře natrasovaná v územním plánu. Sjezdovka bude osvětlená, aby si místní mohli jít večer po práci zalyžovat,“ uvedl Jílek.  

V ještědském areálu jsou podle Jílka nutné změny a investice nejen do rozšíření úzkých tratí, ale i profilů sjezdovek. Současný stav totiž nevyhovuje rodinám s dětmi a volnočasovým lyžařům. „Opatření, která s sebou nese plán rozvoje Skiareálu Ještěd, výrazně přispějí ke zvýšení bezpečnosti,“ dodal provozní ředitel s tím, že v uplynulé sezoně již TMR investovalo do areálu první desítky milionů.

„Investice kolem dvaceti milionů korun byla vidět hlavně ve službách. Došlo k nárůstu počtu provozních dnů i nárůstu hostů. TMR vybudovala novou multifunkční budovu na vstupu ke sjezdovkám s pokladnami a půjčovnou lyží. Pozitivní změny se také udály v gastroprovozech a dětské tréninkové loučky. Zásadní změny očekáváme v další sezóně, kdy bude vybudována sjezdovka Skalka,“ uvedl k uplynulé lyžařské sezoně primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

TMR provozuje i skiareály v největším českém lyžařském středisku, Špindlerově Mlýně. Kde má před schválením další obří projekt, jímž je propojení areálů Svatý Petr a Medvědín. „Během tří týdnů bychom měli dostat vyjádření EIA, které bylo dvakrát vráceno, dvakrát jsme se porovnali s námitkami, kterých bylo dohromady zhruba padesát a nyní už je všechno vyřešené. Proto doufám, že již dostaneme zelenou a budeme žádat o územní rozhodnutí a stavební povolení,“ uvedl k aktuálnímu Jílek. V letošním roce TMR chce celý projekt propojení areálů ve Špindlerově Mlýně dotáhnou administrativně včetně drobných příprav a příští rok zahájí stavbu.