Supermarkety by měly mít o některých svátcích zavřeno, navrhuje Senát

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Rasch

Obchodní řetězce by podle Senátu měly mít o sedmi státních svátcích zavřeno. Návrh zákona o prodejní době, o jehož přijetí usilují odbory, v horní komoře opětovně prosadila ČSSD. S podobnou předlohou v Senátu uspěla už loni, bývalá Sněmovna ji ale před svým rozpuštěním nestihla projednat. Nyní ji dostane k novému posouzení.

Pro návrh, pod nímž jsou podepsáni především senátoři ČSSD v čele s Františkem Bublanem a předsedou Senátu Milanem Štěchem, dnes hlasovalo 30 ze 44 přítomných senátorů.

Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody směly mít otevřeno pouze do 12:00.

Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží.

Norma znovu počítá s tím, že za porušení zákazu by obchodníkům hrozila peněžitá sankce do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun. V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku v době státních svátků žádný předpis nereguluje.

Proti předloze se stavěli zástupci pravice, podle nichž o práci o svátcích mají zaměstnanci zájem kvůli příplatkům. Poukazovali také na to, že o Velikonočním pondělí či na Boží hod vánoční mívají některé obchody zavřeno z vlastní vůle, protože samy dospěly k závěru, že se jim nevyplatí otevřít.

Zákaz se snaží odbory prosadit už zhruba deset let. Argumentují mimo jiné tím, že by omezení umožnilo zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu. Svaz obchodu a cestovního ruchu ale zavedení zákazu odmítá. I podle něj zaměstnanci mají o práci o svátcích zájem, neboť dostávají až stoprocentní příplatky.