Svijany letos vyrobí 600 tisíc hektolitrů piva, v zisku na půllitr nemají konkurenci

Pivovar Svijany

Pivovar Svijany

Pivovar Svijany vyrobí letos znovu rekordní množství piva, poprvé v historii pokoří hranici 600 tisíc hektolitrů. Kvůli přesunu lidí od sudového piva k lahvovému ale čeká poprvé letos pokles zisku. Informoval o tom web idnes.cz.

Podle čerstvě zveřejněných výsledků za loňský rok vydělává pivovar v přepočtu na půllitr bezkonkurenčně nejvíce v Česku: z každého piva měla firma čistý zisk 2,44 korun.

To je výrazně více, než dosahují konkurenti Svijan: Pivovar Bernard na třetím místě má zisk 1,23 koruny z každého prodaného půllitru, druhý Plzeňský Prazdroj 1,70 koruny. Prvenství dosahují Svijany v takovém žebříčku už několik let, loni ale svůj náskok firma ještě zvýšila. Zisk na jedno pivo server idnes.cz vypočítal i ze zisku stoprocentně ovládané firmy Pivovar Svijany - Distribuce. Obě firmy loni vydělaly dohromady 278,3 milionu korun po zdanění. Tržby loni poprvé přesáhly miliardu korun.

Rekordních 600 tisíc hektolitrů
Pivovar Svijany, který odkoupila v devadesátých letech od anglické skupiny Bass za 15 milionů korun skupina libereckých podnikatelů, čeká letos další zvýšení prodeje a poprvé překročení hranice 600 tisíc hektolitrů uvařeného piva. Raketový růst pivovaru je už ale u konce, firma se dostala na vrchol kapacitně i na trzích. Růst táhne už jen hledání nových odbytišť, především na Moravě. Jak uvedl předseda představenstva pivovaru Tomáš Kučera, nastává prý velký přesun ze sudového piva do lahvového. Na lahvovém pivu mají ale pivovary výrazně menší marži kvůli tlaku obchodních řetězců. Zájem o lahvové pivo souvisí s omezováním návštěv restaurací a čím dál větší oblibou pití piva doma.