Swarovski propustí v Rakousku 200 zaměstnanců

Swarovski

Swarovski Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: David Panevin via Flickr

Výrobce křišťálu a šperků Swarovski propustí ve svém sídle v tyrolském městě Wattens 200 zaměstnanců. Důvodem je pokles objemu prodeje, který nutí firmu snižovat náklady. Snižování počtu zaměstnanců se má uskutečnit převážně formou přirozeného úbytku.

Swarovski patří k největším zaměstnavatelům v Tyrolsku. Ve Wattens má hlavní výrobní základu a centrum pro inovace. V příštích třech letech tam plánuje investovat 90 milionů eur (2,4 miliardy korun).

Ještě koncem dubna mluvčí a člen správní rady firmy Markus Langes-Swarovski novinářům řekl, že firma doma neplánuje žádné další propouštění a naopak v dlouhodobém horizontu počítá se zvýšením počtu zaměstnanců ve Wattens na zhruba 5000. Nyní ve Wattens pracuje kolem 4800 zaměstnanců, před krizí v roce 2007 jich tam podnik měl 6700.

Poslední výrazné propouštění firma uskutečnila na podzim 2014, kdy ji podle agentury APA muselo opustit rovněž 200 zaměstnanců, hlavně ve výrobním odvětví. Swarovski patří k předním světovým výrobcům šperků a komponentů z křišťálu, brusných a lešticích nástrojů, optických zařízení a syntetických drahokamů. Obrat firmy loni činil 3,05 miliardy eur.