Synot hlásí provozní zisk přes 820 milionů, stěžuje si ale na regulaci

Ivo Valenta

Ivo Valenta Zdroj: Michael Tomeš

Hazardní skupina Synot miliardáře Ivo Valenty měla loni provozní zisk 32,3 milionu eur, což je v korunách podle aktuálního kurzu zhruba 824 milionů. Provozní výnosy dosáhly výše 585,1 milionu eur (15 miliard korun dle nynějšího kurzu). 

Skupina Synot miliardáře a senátora Ivo Valenty zažila další úspěšný rok, když provozní zisk dosáhl 824 milionů korun. „Hospodářské výsledky jsou velmi podobné, jako v předešlém roce,“ uvádí mluvčí Synotu Magda Pekařová.

Synotu ale nepomohla – na rozdíl od většiny společností na trhu – přísnější regulace. Ta totiž dopadla nejprve na zahraniční firmy, které působily na českém trhu nelegálně. Tuzemské hazardní firmy tak dosáhly rekordních příjmů ve výši 39,8 miliardy korun. „Svou roli sehrál úbytek nelegálních firem na internetu a zlepšující se ekonomická situaci Čechů,“ komentoval výsledky trhu Andrej Čírtek z Unie herního průmyslu ČR.

Synot ale regulace ovlivnila nepříznivě. „U výsledků České republiky byl samozřejmě patrný pokles, a to v důsledku legislativy, která má na legální společnosti rdousící efekt a naopak pomáhá nelegálnímu provozu loterií,“ upozorňuje Pekařová a dodává: „Daří se nám však velmi dobře expandovat na zahraničních trzích – výborné výsledky máme dlouhodobě v Lotyšsku nebo na Slovensku. Velmi dobře se rozjíždí také řecký, rumunský a další trhy.“

Právě diverzifikaci skupiny Synot si pochvaloval Valenta v nedávném rozhovoru pro deník E15. „V kontextu celého holdingu čísla vypadají dobře, skupina je ve dvaceti zemích, a kde se něco nedaří, nahradí se to buď v jiném státě, nebo jiným byznysem,“ uvedl.

V Česku patří skupina Synot k největším distributorům loterijních zařízení nebo videoloterijních terminálů (VLT). Ty však dodává i do zahraničí. Konkrétně v Řecku zásobuje terminály hazardní společnost Opap, kterou kontrolují miliardáři Karel Komárek a Jiří Šmejc.

Právě loterijní průmysl tvoří jádro podnikání holdingu Synot. Společnosti holdingu podnikají v řadě dalších oborů, jako je cestovní ruch, prodej osobních aut BMW, investice do realit, ale i do začínajících technologických firem.

V těchto oblastech chce Valentova skupina dále posilovat. „Rozšiřujeme oblast vstupu do médií, projekty v oblasti cestovního ruchu a velmi úspěšní jsme v rámci našeho mezinárodního působení v provozu loterií a IT řešeních,“ říká Pekařová.