Synot Tip se loni propadl do ztráty 208 milionů korun. Důvodem je nová regulace, tvrdí firma

Podnikatel a senátor Ivo Valenta

Podnikatel a senátor Ivo Valenta Zdroj: Michael Tomeš

Společnost Synot Tip, která patří k nejvýznamnějším subjektům na českém loterijním trhu, zaznamenala za loňský rok ztrátu 208 milionů korun. V roce 2017 vykázala zisk necelých 64 milionů korun. Firmě se také výrazně propadly tržby z prodeje vlastních výrobků, služeb a zboží. Zatímco v roce 2017 byly 4,89 miliardy korun, loni klesly zhruba na 2,06 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Podle předsedy představenstva Miroslava Valenty se na loňských hospodářských výsledcích firmy negativně projevil zákon o hazardních hrách, který začal platit v roce 2017. Normu označil za nepromyšlenou a nekoncepční. "Namísto toho, aby vytvořila jasné a přehledné podmínky pro provozovatele, vytváří nerovné podmínky mezi provozovateli stejného typu zařízení," uvedl Valenta.

Pro Synot Tip podle něj od ledna 2018 plně platilo nové povolení, zatímco na trhu v podstatě do dnešních dní existují společnosti, které fungují nadále podle předchozího zákona o loteriích. "Tato povolení, respektive jejich podmínky, jsou přitom mnohem výhodnější než podmínky dle nového zákona o hazardních hrách," uvedl Valenta.

Společnost tedy byla vmanévrována do situace, kdy není schopna konkurovat dalším firmám na trhu, a to se odrazilo na jejím loňském hospodářském výsledku, dodal. "Naše společnost byla nucena dramaticky omezit náklady, což znamenalo propouštění desítek zaměstnanců, šetření na všech úrovních, zastavení jakýchkoliv rozvojových aktivit a nutnost stabilizace společnosti jako takové," napsal ve výroční zprávě Valenta. Přesto Synot Tip pokračoval loni ve sponzorování prvoligového fotbalového klubu 1. FC Slovácko a extraligového hokejového klubu ze Zlína.

Základní kapitál společnosti Synot Tip činí 600 milionů korun, jejím jediným akcionářem je Synot Holding. Skupina dává práci přibližně 3000 lidem. Působí ve více než 20 zemích světa, své obchodní aktivity má v Evropě, Africe, Americe i v Asii. Kromě loterijního průmyslu a dodávky IT technologií, softwarových řešení a herních zařízení se Synot Holding věnuje i cestovnímu ruchu, sportu, podpoře startupových projektů, mediálním aktivitám a dalším odvětvím.

Firma Synot Tip vznikla v roce 2002. Provozuje kurzové sázení, videoloterijní terminály, technická herní zařízení a elektronické rulety, věnuje se také živé pokerové hře v kasinech a online loteriím. Loni podle výroční zprávy zaměstnávala průměrně 150 lidí, mírně více než v roce 2017. Pro letošní rok firma očekávala nutnost dalších investic souvisejících s novou technickou vyhláškou pro přenos dat. Zaměřit se hodlala na stabilizaci provozu, předpokládala také další růst v oblasti technické hry na internetu.