Tatry Mountain Resorts vstupují na pražskou burzu

Tatry - ilustrační foto

Tatry - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Slovenská společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) vstoupí definitivně na pražskou a varšavskou burzu. Informoval o tom dnes server motejlek.com s odvoláním na předsedu dozorčí rady a zhruba desetiprocentního akcionáře společnosti Igora Rattaje. Zhruba čtyřicet procent TMR vlastní lidé a společnosti patřící do rodiny J&T.

Ve Varšavě se s akciemi firmy začne obchodovat v pondělí 15. října, v Praze o týden později. O vstup na varšavskou burzu, která je ve střední Evropě největší, společnost usilovala už delší dobu kvůli svým aktivitám na polské straně Tater.

Zatímco na Slovensku už kontroluje podstatnou část tatranského turistického ruchu, v Polsku její snahy ovládnout turistickou infrastrukturu váznou na neochotě samosprávy privatizovat do rukou „neznámé“ slovenské skupiny. Vstup na varšavskou burzu by měl další jednání usnadnit. Upsání akcií na pražské burze bylo závislé na tom, jak dopadne snaha TMR o provozování lyžařských areálů v Krkonoších.

V Česku bude TMR provozovat lyžařské areály v Krkonoších. Skiareály Špindlerův Mlýn a Pec pod Sněžkou bude mít TMR v pronájmu na 20 let společně s firmou Snowhill.

Akcie TMR jsou zatím obchodované pouze na bratislavské burze. Tržní kapitalizace společnosti se podle motejlek.com v přepočtu pohybuje kolem 7,3 miliardy korun. Letošní tržby TMR by se měly pohybovat kolem miliardy korun a čistý zisk nad hranicí 200 milionů korun.

Kdo koupí české hory?