Tesco vstupuje na indický trh. Investuje přes dvě miliardy korun

Akcie řetězce Tesco se propadly

Akcie řetězce Tesco se propadly Zdroj: tesco

Britský řetězec Tesco se stane prvním zahraničním investorem v indickém maloobchodě. Většinu zahraničních řetězců zatím od vstupu na indický trh odrazují nejednoznačná obchodní pravidla a odpor opozičních politických stran.

Indická Rada pro podporu zahraničních investic schválila plánovanou investici britské společnosti Tesco v objemu 110 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Oficiálně tak firmě otevřela cestu na indický maloobchodní trh.

Společnost Tesco již dříve oznámila, že požádala radu o schválení plánu na koupi 50procentního podílu v indické maloobchodní firmě Trent Hypermarket. Tesco se díky této transakci zřejmě stane prvním zahraničním investorem v indickém maloobchodním sektoru.

Spolupráce již probíhá

Trent je divizí indické skupiny Tata Group. Provozuje řetězec 16 hypermarketů Star Bazaar v jižní a západní části Indie, se kterým Tesco již nyní spolupracuje. Schválení transakce se všeobecně očekávalo, upozorňuje agentura Reuters.

Indická vláda loni umožnila zahraničním investorům vlastnit v indických maloobchodních firmách podíl až 51 procent. Většinu zahraničních řetězců však od vstupu na indický trh odrazují nejednoznačná pravidla a odpor opozičních politických stran.

Tesco
Firma je třetím největším maloobchodním řetězcem na světě za americkým konkurentem Wal-Mart a francouzským rivalem Carrefour. Firma od roku 1996 působí rovněž na českém trhu.