Tiffany prohrálo soud se Swatch, zaplatí miliardy korun

Hodinky Swatch

Hodinky Swatch Zdroj: CC BY-SA 2.0: chinnian

Americké klenotnictví Tiffany & Company musí zaplatit švýcarskému výrobci náramkových hodinek Swatch Group 402 milionů švýcarských franků (devět miliard korun) jako odškodné poté, co ho Swatch obvinila z porušování smlouvy. Nařídil to nizozemský soud. Klenotnická společnost po verdiktu soudu zhoršila svůj celoroční výhled.

Swatch a Tiffany v roce 2008 uzavřely dohodu o společné výrobě hodinek pod značkou Tiffany. Právní spor se mezi nimi rozhořel v roce 2011, když Swatch partnerství ukončil a obvinil Tiffany z porušování smlouvy.

Kontrakt uzavřený na 20 let měl posílit pozici Tiffany na trhu luxusních hodinek, nakonec ale nepřinesl velké zisky ani jedné ze společností. Rozpory vyvrcholily vzájemnými žalobami. V roce 2012 dospěly spory k arbitráži. Swatch obvinil svého partnera ze „systematického blokování a zdržování rozvoje společného podnikání“, Tiffany tvrdilo, že druhá strana nedodržuje podmínky dohody a nezajišťuje dostatečnou distribuci.

Tiffany dnes uvedla, že ji verdikt Nizozemského arbitrážního institutu šokoval a zvažuje další možnosti. Zároveň poznamenala, že v důsledku verdiktu bude muset ve čtvrtém čtvrtletí odepsat až 305 milionů dolarů.

Akcie Tiffany v posledních pěti letechAkcie Tiffany v posledních peti letechAkcie Tiffany v posledních peti letech | Yahoo Finance

Společnost rovněž výrazně snížila výhled celoročního zisku. Podle nynější prognózy se bude roční zisk na akcii pohybovat mezi 2,30 dolary a 2,35 USD. Původní odhad byl v rozmezí 3,65 USD a 3,75 USD na akcii.

Pro Tiffany rozpad partnerství se Swatch znamená další odklad návratu na trh s hodinkami. Ty v 80. letech tvořily devět procent rpodejů firmy, nyní jen jedno procento.

Tomáš Janeba: Číňané důvěřují rolexkám z Prahy