Tržby a zisk řetězce McDonald's v prvním čtvrtletí opět klesly

McDonald´s

McDonald´s Zdroj: Vojtech Vlk

Tržby i zisk největšího světového řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's v prvním čtvrtletí pokračovaly v poklesu, ziskovost ale mírně překonala odhady. McDonald's je pod tlakem silné konkurence, loňských skandálů s potravinami v Číně a Japonsku a vysokého kurzu dolaru, jeho nové vedení nicméně chystá plán oživení.

Celkové výnosy klesly meziročně o 11 procent na 5,96 miliardy dolarů (153 miliard korun), z části na to mělo vliv uzavření méně výnosných provozoven. Celosvětové srovnatelné tržby restaurací otevřených nejméně 13 měsíců se snížily o 2,3 procenta.

Čistý zisk podniku se snížil o 33 procent na 811,5 milionu dolarů. Zisk na akcii po odečtení jednorázových položek činil 1,10 USD a o pět centů překonal odhady analytiků, uvedla agentura AP. Tržby naopak skončily pod očekáváním. Akcie McDonald's po zveřejnění výsledků vykazovaly růst o více než dvě procenta.

Na klíčovém americkém trhu se srovnatelné tržby společnosti snížily o 2,6 procenta. V Evropě oslabily o 9,6 procenta a v oblasti Asie, Tichomoří, Blízkého východu a Afriky se kvůli následkům skandálů v Číně a Japonsku propadly o 8,3 procenta. Na konci února odstoupil z funkce generální ředitel Don Thompson a nahradil jej Steve Easterbrook. Nové vedení nyní připravuje plán na obnovení růstu zisku a tržeb a Easterbrook by o něm měl poprvé informovat 4. května.