Tržby amerických obchodníků klesly nejvíce za devět let

Zdroj: Profimedia

3
Fotogalerie

Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v prosinci snížily o 1,2 procenta, což byl nejvyšší propad od září 2009. Tržby klesly celoplošně, včetně prodeje přes internet, což naznačuje, že ekonomická aktivita na konci roku prudce zpomalila. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali naopak zvýšení tržeb, a to o 0,2 procenta. Meziročně tržby v prosinci stouply o 2,3 procenta, za celý loňský rok se pak zvýšily o pět procent.

Bez zahrnutí tržeb čerpacích stanic tržby klesly jen o 0,9 procenta. Takzvané jádrové tržby, které nezahrnují prodej aut, pohonných hmot, stavebního materiálu a potravinářských služeb, se meziměsíčně snížily o 1,7 procenta. Tento údaj nejvíce odpovídá složce hrubého domácího produktu označované jako výdaje spotřebitelů.

Prosincový prudký pokles jádrových tržeb naznačuje zpomalení tempa růstu spotřebitelských výdajů ve čtvrtém čtvrtletí. Výdaje spotřebitelů mají na výkonu americké ekonomiky asi dvoutřetinový podíl.

Tržby internetových a zásilkových obchodů klesly o 3,9 procenta, nejvíce od listopadu 2008. Tržby obchodních domů se snížily o 3,3 procenta a zaznamenaly největší pokles od ledna 2016. Příjmy čerpacích stanic se propadly o 5,1 procenta, nejvíce od února 2016. Příčinou byly nižší ceny pohonných hmot. Nižší byly i tržby obchodů s oděvy a nábytkem, Američané také méně utráceli v restauracích a barech.

Nejvyšší pokles za více než deset let zaznamenaly také obchody s hudebními nástroji, knihami a hobby obchody.