Tržby Mall.cz letos vzrostou o 40 procent na deset miliard

Mall.cz

Mall.cz Zdroj: Mall.cz

Mateřská společnost druhého největšího českého e-shopu Mall.cz letos čeká růst tržeb o 40 procent na více než deset miliard korun. Růst firmy táhnou hlavně zahraniční pobočky. V příštím roce plánuje firma expanzi do Chorvatska a Srbska.

Zahraniční pobočky firmy v Polsku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku se na tržbách společnosti podílejí téměř z poloviny. „V Polsku rosteme meziročně o 200 procent, v Maďarsku o 180 procent. V Čechách je růst obratu pomalejší, ale pořád rosteme rychleji než trh, takže ten růst je více než 20procentní,“ uvedl výkonný ředitel Netretail Holding Vít Endler.

Netretail Holding se chce dostat do tří let do první trojky největších e-shopů v každé zemi kde působí. Například ve Slovinsku je firma již jedničkou na on-line trhu. „Očekáváme, že americký Amazon jako první vstoupí do Polska, a ukrojí si poměrně velkou část koláče,“ dodal ředitel.

„V našich plánech (na expanzi) se koukáme po dalších státech bývalé Jugoslávie. Dává nám to smysl, protože máme silný manažerský tým ve Slovinsku. Takže Chorvatsko, Srbsko, do těchto států bychom rádi vstoupili v příštím roce. A pak se díváme na sever na pobaltské státy,“ řekl Endler.

Rekordní Vánoce na dohled

O letošních Vánocích očekává rekordní obrat. „Vánoce jsou pro nás nejdůležitější část roku. Historicky se nás vždy dařilo o Vánocích zvyšovat podíl na trhu, očekáváme, že to samé se stane letos. Už cítíme nárůst té předvánoční horečky,“ řekl. V předvánočním období e-shop generuje až 35 procent svého obratu.

Mall.cz bude mít v Jirnech u Prahy u dálnice D11 nové distribuční centrum s rozlohou 31 tisíc metrů čtverečních. Do něj by se měl přestěhovat v létě příštího roku, zároveň opustí distribuční sklady v Jirnech a Horních Počernicích.

„Loni jsme o Vánocích expedovali ve špičce kolem 45 tisíc kusů zboží v jednom dni. Letos to bude 55 tisíc. Na příští rok plánujeme otevřít nový sklad, s novou technologií, která nám umožní expedovat až 150 tisíc kusů denně,“ uvedl Endler.

Mall.cz má v Česku 16 kamenných poboček, do konce roku otevře dvě další. „Chceme mít pobočky ve všech krajských městech. Sháníme nyní partnera, abychom rozšířili pobočkovou síť. Pak se bude jednat o desítky až stovky poboček po celé ČR, ale ty budou čistě na vyzvednutí zboží,“ dodal Endler.