ÚOHS podezřívá výrobce domácích spotřebičů Gorenje z kartelu

Sklad Gorenje

Sklad Gorenje Zdroj: trimo.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podezřívá výrobce domácích spotřebičů Gorenje z kartelu. Firmu podezřívá z uzavírání zakázaných dohod o určování cen. S Gorenje vede správní řízení, které může skončit až mnohamilionovou pokutou.

„Můžeme potvrdit, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vede prvostupňové správní řízení se společností Gorenje kvůli možnému porušení pravidel hospodářské soutěže,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Možné porušení zákona ÚOHS spatřuje v uzavírání zakázaných dohod o přímém nebo nepřímém určení cen pro další prodej velkých domácích spotřebičů mezi společností Gorenje a jejími odběrateli.

Případ je obdobný takzvanému vertikálnímu kartelu, který uzavírala se svými odběrateli Škoda Auto. Distributorům stanovovala při prodeji nových osobních motorových vozidel minimální marže. Firma za to dostala od ÚOHS koncem loňského roku pokutu 49 milionů korun. Pokuta je pravomocná, společnost se proti ní neodvolala. Výše případné sankce vždy závisí na obratu společnosti a délce trvání kartelu.

Gorenje je druhým největším vývozcem ze Slovinska. Má zastoupení v 70 zemích světa a na evropském trhu s domácími spotřebiči podíl kolem čtyř procent. Zboží dodává do 90 zemích světa. V Česku Gorenje od roku 2005 vlastní společnost Mora Moravia. Asi třináctiprocentní podíl v Gorenje vlastní japonský výrobce elektroniky Panasonic.