Už čtvrtina Čechů v restauracích platí kartou. Stravenky mají konkurenci

Bezkontaktní karty - ilustrační foto

Bezkontaktní karty - ilustrační foto Zdroj: MasterCard

Návštěvníci jídelen a restaurací stále častěji platí útratu pomocí platebních karet. Podle průzkumu provozovatelů bankovních kartových systémů pravidelně platí v restauracích téměř čtvrtina majitelů karet. Předplacené platební karty též s úspěchem nahrazují v Česku populární stravenky. Bezhotovostně lze v restauraci snadno uhradit také spropitné.

Zatímco v maloobchodních prodejnách již lidé používají platební karty zcela běžně, v restauracích zatím převládají tradiční hotovostní platby. To by se ale mohlo v blízké budoucnosti změnit. Návštěvníci českých restaurací totiž stále častěji platí útratu kartou. Podle průzkumu společnosti Mastercard používá v restauracích pravidelně platební kartu 24 procent majitelů, přičemž počet těchto plateb se meziročně mírně zvýšil.

„Podle výsledků našeho průzkumu to je nárůst platbou kartou o dvě procenta. Restaurace, kavárny a kluby jsou rovněž na druhé pozici v žebříčku míst, kde by lidé možnost platit kartou uvítali,“ uvedl k výzkumu Matouš Michněvič, ředitel pro produkty a Priceless Specials ve společnosti MasterCard.

Nárůst bezhotovostních plateb v sektoru veřejného stravování by mohl urychlit také rozvoj stravenkových předplacených karet, které nahrazují tradiční papírové kupony. Ty umožňují snadné zaplacení například oběda bez nutnosti nosit papírové stravenky s sebou a řešit s obsluhou restaurace či jídelny případné vracení drobných.

Nový trend: Předplacené karty

„Předplacená karta již nahrazuje papírové stravenky. Držitel takové karty může v restauraci zaplatit přesnou částku, platba navíc proběhne rychle a bezkontaktně. Zaměstnavatelům zůstávají zachovány všechny daňové výhody jako u klasické stravenky,“ popisuje nový trend Pavel Kusý, marketingový ředitel společnosti Edenred, která provozuje systém předplacených platebních karet.

„Elektronická náhrada papírových stravenek je úspěšná i v západní Evropě. V Česku jsme od zahájení projektu firmám poskytli již více než tisíc předplacených karet a zájem dále roste,“ doplnil Kusý.

Platební kartové terminály většinou umožňují i zadání výše spropitného. Nelze přitom jednoznačně říci, že by platby kartou v restauracích oproti platbám v hotovosti měly na výši spropitného nějaký vliv. Podle odborníků se celkově výše těchto dobrovolných příspěvků v Česku mírně snižuje.

„Myslím si, že spropitné obecně v restauracích spíš klesá. Část provozoven totiž motivuje své pracovníky procenty z tržby a hosté jsou si toho vědomi, nebo to alespoň předpokládají,“ uvedla k trendům v placení spropitného Blanka Musilová z Asociace číšníků.

„Přesná výše spropitného je ale pečlivě střeženým tajemstvím každého číšníka a servírky, proto jsou jakékoli odhady v této oblasti velmi těžké,“ doplnila Musilová.