Lidé platí kartami stále více, počet plateb letos stoupl o čtvrtinu

Bezkontaktní karty

Bezkontaktní karty Zdroj: MasterCard

Bezhotovostní styk je v Česku čím dál oblíbenější. Jeho celkový objem v první polovině letošního roku stoupl o 17 procent na téměř 200 miliard korun. V uvedeném období se uskutečnilo přes 274 milionů plateb, což je o 28 procent více než ve stejném období loni. Lze očekávat, že celková čísla za rok 2015 tak budou opět rekordní, informovala Česká bankovní asociace.

U bezhotovostních transakcí u obchodníků v podobě platby kartou dominují bezkontaktní karty. Ty v první polovině letošního roku tvořily 66 procent všech vydaných platebních karet. Jen v prvním pololetí banky vydaly téměř 759 tisíc těchto karet. Alespoň jednu bezkontaktní kartu podle nedávného průzkumu agentury SC&C vlastní již polovina klientů bank.

Každou bezkontaktní kartou bylo v roce 2014 zaplaceno v průměru třiadvacetkrát a průměrná platba činila 556 korun. Pro platbu do 500 korun není třeba zadávat PIN kód a taková platba trvá v průměru pět vteřin. Naproti tomu platba pomocí čipu s následným zadáním PIN kódu nebo hotovostí podle statistik trvá až půl minuty.

Rychlost a jednoduchost při platbě bezkontaktní kartou se promítla rovněž do nárůstu takzvaných NFC transakcí, tedy plateb pomocí mobilního telefonu nebo nálepky. V porovnání s roky 2013 a 2014 se jejich počet zvýšil více než čtyřikrát, a téměř pětkrát vzrostl také jejich objem. Tento trend akceleruje také v roce 2015. Jen za první pololetí 2015 se objem NFC transakcí přiblížil celkovému objemu transakcí uskutečněných za celý rok 2014.

Přibývají i internetové platby

Růst lze pozorovat také u využívání karet pro platbu na internetu. Zatímco v roce 2013 činil objem tohoto typu plateb na celkovém objemu plateb u obchodníků 5,5 procenta, v první polovině letošního roku to bylo 7,5 procenta. Podle průzkumu SC&C za rok 2014 na internetu platí kartou 38 procent bankovních klientů.

V Česku se také pomaluje rozšiřuje cashback, tedy možnost vybírat platební kartou přímo u pokladen v obchodech. V prvním polovině roku 2015 se uskutečnilo 279 tisíc takových výběrů za 320 milionů korun.

Při srovnání prvních pololetí 2014 a 2015 také vzrostl objem transakcí v bankomatech, konkrétně o 14,5 procenta na 338 miliard korun. Rovněž rostl počet výběrů z bankomatů, a to o 2,7 procenta na 89 milionů. Nyní mají klienti možnost hotovostního výběru ze 4562 bankomatů po celé ČR.

Příležitost na poště

K dalšímu růstu bezhotovostních transakcí by měly přispět změny na poštách. „Nadále je v ČR důležitým hráčem na poli platebních služeb Česká pošta. Mnoho lidí stále využívá peněžní převody na přepážce pošty složením peněz v hotovosti,“ uvedl poradce pro platební styk a digitalizaci asociace Tomáš Hládek.

„Česká pošta ale připravuje na zavedení akceptace veškerých platebních karet ve všech provozovnách. I kdyby došlo k nějaké redukci počtu dnešních více než 3100 poboček, stále půjde o tisíce míst a přepážek, kde denně probíhají nemalé počty transakcí,“ dodal Hládek.