V Čeladné postaví bobovou dráhu

Radovánky v Čeladné. Po exkluzivním golfovém hřišti vznikne v letovisku i bobová dráha. Na snímku je náměstí v Čeladné

Radovánky v Čeladné. Po exkluzivním golfovém hřišti vznikne v letovisku i bobová dráha. Na snímku je náměstí v Čeladné Zdroj: CTK

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) totiž vydalo souhlasné stanovisko se stavbou dráhy, jejímž investorem je společnost Conti Real Čeladná. Souhlasné stanovisko přišlo po více než čtyřech letech sporů, kdy výstavbu dráhy brzdili ekologové kvůli ohrožení populace rysa ostrovida. První plány na výstavbu dráhy firma představila už v roce 2011.

Bobová dráha, jedna z nejdelších v Česku, bude podle plánů firmy postavena v areálu bývalé sjezdové trati na severním svahu Malé Stolové, kapacita dráhy bude 250 lidí za hodinu. Ekologové z olomoucké pobočky Hnutí Duha namítali především to, že horní stanice kilometr dlouhé dráhy bude v místech, které je významným útočištěm pro rysa ostrovida. A požadovali proto zkrácení dráhy nejméně o sedmdesát metrů. „To by výrazně omezilo hluk šířící se do okolí a vrchní část sjezdové tratě by byla celoročně zachována jako atraktivní místo pastvy srnčí zvěře a lovecký biotop pro rysa,“ uvedla Hana Kovaříková z Hnutí Duha.

Zkrácení dráhy ministerští experti vyhověli. „Horní hranice bobové dráhy bude nejméně osmdesát metrů od vrcholu hřebene,“ uvedla Jaroslava Honová z MŽP.

Ministerstvo v povolujícím stanovisku uvedlo 74 podmínek, za kterých se dráha může začít stavět a provozovat. Jednou z nich je například to, že se kvůli rozmožování živočichů nesmí stavět od března do července, hotová dráha nesmí být provozována v březnu a dubnu a musí být zajištěn monitoring výskytu rysa ostrovida.

Čeladná je označována za moravský Špindlerův Mlýn. V Čeladné vyrostlo například golfové hřiště, které je největší ve střední Evropě, a velký lázeňský komplex. A zatímco ještě v roce 2004 se v Čeladné metr čtvereční pozemku prodával za 270 korun, teď stojí až pětkrát víc. Autor je spolupracovníkem redakce