V Česku jsou lasagne s koninou, varuje Brusel

maso - ilustrační foto

maso - ilustrační foto Zdroj: ctk

Do Česka možná směřovaly lasagne s nedeklarovaným obsahem koňského masa. Česká republika již obdržela systémem rychlého varování RASFF informaci o přítomnosti podezřelého výrobku na trhu. Podle dovozce se ale podezřelá šarže výrobku do Česka nedostala.

Aféra s koňským masem přidaným do hovězího již zřejmě dorazila i do Česka. Veterináři již v řadě tuzemských prodejen odebrali vzorky s cílem potvrdit, či vyvrátit informaci o výskytu koniny lasagních dovezených z Lucemburska. Skandál se záměnou koňského masa za hovězí se v lednu objevil v Irsku a Velké Británii, teď už zasahuje více zemí. Koňské maso není zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za hovězí je ale podvodem.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna je v Česku podezřelý výrobek Lasagne Bolognese od výrobce Tavola Comigel z Lucemburska s datem spotřeby 6. června 2014, šarže 342/12. Zásilku měla do Česka dovézt firma Bidvest, která v Česku prodává mimo jiné výrobky značky Nowaco. V České republice se má nacházet téměř 15 balení těchto lasagní.

„Inkriminovaná šarže Lasagní Bolognese, která je předmětem RASFF s datem spotřeby 6. června 2014, se do našich skladů v České republice vůbec nedostala. Zůstala u výrobce v Lucembursku. Dvě starší šarže jsme zastavili pro distribuci již minulý týden a v současné době je vyšetřují v akreditované laboratoři, zda obsahují stopy koňského masa nebo nikoliv,“ uvedl ředitel maloobchodního prodeje Bidvestu Jan Tajovský. Firma podle něj po konzultacích se zahraničními řetězci zboží zablokovala i pro další prodej a čeká na výsledky rozborů.

Veterináři již pozastavili uvádění těchto výrobků do oběhu v Moravskoslezském, Libereckém, Středočeském kraji a v Kraji Vysočina. Podle Dubna zároveň odebrali vzorky.

Narůstající skandál byl minulý týden v Bruselu tématem jednání ministrů zemědělství zemí Evropské unie. Po skončení schůzky oznámil evropský komisař pro zdraví Tonio Borg, že Evropská komise vyzvala všechny členské země EU k intenzivnímu monitorování produktů z hovězího masa, včetně namátkových kontrol DNA, aby se zjistilo, zda neobsahuje koninu.