V jižních Čechách se rodí Národní salon minipivovarů

Konec půstu. V Litoměřicích byla po devíti letech
obnovena výroba piva. Koncem ledna začal v centru města
fungovat minipivovar Labuť s výstavem 600 hektolitrů ročně. Pivo
zatím nemá název, rozhodne se v anketě mezi obyvateli města.

Konec půstu. V Litoměřicích byla po devíti letech obnovena výroba piva. Koncem ledna začal v centru města fungovat minipivovar Labuť s výstavem 600 hektolitrů ročně. Pivo zatím nemá název, rozhodne se v anketě mezi obyvateli města. Zdroj: ctk

Boom minipivovarů v Česku má za následek vznik ambiciózního projektu inspirovaného valtickým Národním salonem vín. V jihočeských Borovanech má vzniknout obdobný Národní salon malých českých pivovarů, jenž chce propagovat produkci minipivovarů. Jejich počet v posledních letech raketově rostl.

„Hlavní činností Národního salonu malých českých pivovarů bude propagace malých pivovarů, které se v posledních letech etablovaly nebo teprve budou etablovat na jihočeském, potažmo českém trhu,“ uvedl František Stodolovský, jenž je s Josefem Svobodou společníkem společnosti nesoucí jméno projektu. „Ano, inspirovali jsme se projektem ve Valticích. Jako je Morava krajem vína, tak jižní Čechy jsou krajem piva. Myslíme si, že malé pivovary nejen z jižních Čech si zaslouží daleko větší pozornost a prostor, aby mohly využívat svůj jedinečný potenciál,“ podotkl Stodolovský.

Prvním větším úkolem bude pořádání pivního festivalu v Borovanech v příštím roce. Pro tento účel bude využit nový letní amfiteátr, který se právě dokončuje v zámecké zahradě nově opraveného zámku. „Zároveň bychom rádi využívali k činnosti salonu i ostatní opravené zámecké prostory,“ dodal Stodolovský. Kvůli boomu malých producentů s výstavem do deset tisíc hektolitrů ročně vznikl v dubnu 2011 i jejich vlastní Českomoravský svaz minipivovarů.

Jak ale uvedl jeho prezident Jan Šuráně, o projektu minipivovarského salonu zatím neví. „Jestli bude nebo nebude projekt pro minipivovary prospěšný, nevím, ale osobně vítám jakoukoli aktivitu, která smysluplně podpoří vznik a fungování minipivovarů,“ sdělil Šuráň.

Podle statistik dosáhne letos počet minipivovarů v Česku čísla 180. Podle odhadu svazu překročí jejich letošní výstav hranici 200 tisíc hektolitrů, což znamená podíl na trhu přibižně 1,1 až 1,2 procenta.

Starší projekt vinařského salonu je od roku 2001 finální soutěží hodnotitelského systému Národní soutěže vín, ve které je sto nejlepších vín podle názoru degustátorů oceněno titulem Salon vín ČR. Na soutěž pak navazuje celoročně otevřená veřejná degustační expozice této stovky nejlepších vín, umístěná ve sklepích státního zámku ve Valticích, ve kterém sídlí i pořádající Národní vinařské centrum.