V Macau vyrostou nová kasina za miliardy dolarů

Jedno z řady kasin v Macau

Jedno z řady kasin v Macau Zdroj: profimedia.cz

V čínském Macau, které je proslavené svými hernami, vyrostou nová kasina. S místní vládou tento týden podepsaly dohody o prodeji potřebných pozemků společnosti MGM Resorts International a SJM Holdings, napsala agentura AP.

MGM, které se snaží dohnat rychle rostoucí konkurenci, v Macau vybuduje podnik za 2,5 miliardy dolarů (takřka 48 miliard korun). Firma za plochu 7,2 hektaru, kde kasino bude stát, zaplatí celkem 161,4 milionu dolarů (přes tři miliardy korun). Zálohová platba činí 56,2 milionu dolarů, zbytek bude uhrazen v osmi splátkách.

Společnost k chystanému projektu uvedla, že v komplexu bude mimo jiné pětihvězdičkový hotel s 1600 pokoji, 500 hracích stolů a 2500 automatů. Díky tomu se společnosti podaří udržet krok s konkurencí. Podle analytiků patří totiž podíl MGM na hráčském trhu v Macau z šestice provozovatelů kasin mezi nejmenší.

SJM za pozemek podle kontraktu zaplatí 270 milionů dolarů (asi 5,1 miliardy korun). Chystaný hotel bude mít 2000 pokojů a v areálu bude 7000 hracích stolů a 1000 výherních automatů. Společnost nicméně neuvedla výši zamýšlené investice, sdělila jen, že výstavba potrvá tři roky. SJM v Macau v současné době provozuje 20 kasin, většina z nich jsou ale spíše malé podniky.

Macao, které se těší z široké autonomie, je jediným místem v Číně, kde jsou kasina legální. Loňské tržby za hazardní hry činily 33,5 miliardy dolarů, což je pětinásobek sumy, na kterou si přijde Las Vegas.