V Unii padly veškeré limity výroby cukru, Komise předpokládá růst produkce o dvacet procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Liberalizace trhu cukru přinese v sezóně 2017/18 růst produkce této suroviny zhruba o 20 procent na 20,1 milionu tun, předpověděla Evropská komise. Nárůst se očekává zejména v předních producentských zemích, jako je Francie, Německo, Británie a Polsko. Po 49 letech přestaly v Evropské unii platit výrobní kóty a vývozní limity na cukr 1. října.

Volnou ruku mají jak zemědělci v pěstování cukrové řepy, tak rafinérie v obchodování cukrem. V rámci liberalizace posledního systému zemědělských kvót v EU byly rovněž zrušeny zaručené ceny.

Podle odborníků, které oslovila agentura Reuters, už řada zemědělců nově nabytou svobodu využila a vyšší sklizeň v sezóně 2017/18 i růst zásob na export očekávají v předních pěstitelských oblastech ve čtyřech největších producentských zemích - Francii, Německu, Británii a Polsku.

Francouzské sdružení producentů CGB odhaduje produkci cukru na téměř šest milionů tun, což je o 25 procent nad úrovní poslední sezóny. Výnosy z cukrové řepy jsou nadprůměrné a počasí je příznivé. Sklizeň cukrové řepy by se měla zvýšit ze 34 milionů tun na 44 milionů tun.

V Německu se podle tamní oborové asociace WVZ produkce cukru zvýší o 24 procent na pět milionů tun. Deštivé počasí ale ztěžuje sklizeň řepy v Německu i Polsku, které očekává vzestup výroby cukru z 2,08 milionu tun na 2,1 až 2,2 milionu tun.

Británie díky podstatnému rozšíření pěstitelských ploch i příznivému počasí předpokládá zvýšení produkce cukru o 50 procent na 1,4 milionu tun.

Možnost zvýšit výrobu cukru a vyvážet na nové trhy podle Evropské komise přinese i větší transparentnost a zjednodušení administrativní zátěže. Režim kvót na cukr byl zaveden v roce 1968.

Průmyslová výroba cukru z cukrové řepy má v Česku, stejně jako v celé Evropě, více než dvousetletou tradici. České země v tomto oboru patřily vždy mezi nejvyspělejší. První doložená várka cukru v českých zemích byla vyrobena před 230 lety. Nyní funguje v ČR sedm cukrovarů, v roce 1989 jich bylo 53.

Dlouhodobě je republika v cukrovarnictví přebytkovým regionem. Cukru se zde vyrobí více než 550.000 tun ročně, domácí spotřeba je 350.000 tun ročně. Vyváží se do Evropy i na Blízký východ.