Nápojáři dopřávají cukr už i Čechům. Po dlouhé době je levnější než náhražky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: istock.com

Výroba v Coca Cole
PepsiCo
Coca-Cola
Ilustrační foto
Kofola
8
Fotogalerie

Firma PepsiCo se chlubí, že začíná sladit cukrem. Prý to dělá pro dobro Čechů, cukr má být podle odborníků zdravější. Důvodem je však i příznivá situace na trhu sladidel.

Nápojářská společnost PepsiCo přešla v Česku na slazení cukrem loni v dubnu u nápoje Pepsi a letos také u limonády 7Up. V minulosti je tak sladila například v Německu. „Významným faktorem byl hlas zákazníků, kteří se v průzkumu vyslovili v drtivé většině právě pro kolu s cukrem, a to i kvůli lepší chuti,“ uvedl šéf PepsiCo ČR Josef Neumann.

Dlouhodobě cukr používají další čeští nápojáři jako Kofola nebo Karlovarské minerální vody, pod které patří Mattoni, džusy Granini, sirupy Yo a další. „Používáme cukr hlavně proto, že jej mnoho spotřebitelů vnímá jako tradiční sladidlo,“ uvedl Pavel Novák z Karlovarských minerálních vod.

Podobně je na tom Kofola. „V některých případech cukr používáme pro zvýraznění ovocné chuti v kombinaci s glukózou a fruktózou,“ připustila mluvčí podniku Jaroslava Musilová.

Cena cukru se s hodnotou 15,92 koruny na kilogram dostala po mnoha letech pod cenu dosud používaného glukózo-fruktózového sirupu. Ten naopak začal zdražovat, v září stál 20,64 koruny za kilogram.

„V poslední době někteří velcí hráči s velkou slávou přešli na cukr, jelikož se díky padajícím cenám cukru ceny téměř vyrovnaly a nepřináší to už žádnou úsporu,“ vysvětlil Pavel Vavruška, obchodní ředitel kolínské sodovkárny Koli, která podle něj sladí cukrem posledních sto let.

Změnu zatím neplánuje Coca-Cola. „Glukózo-fruktózový sirup se používá ve Španělsku, Maďarsku nebo Česku, řepný cukr třeba v Německu nebo Belgii,“ shrnula Kateřina Švecová z oddělení vnějších vztahů Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.

Svaz výrobců nealkoholických nápojů považuje obě sladidla za „nutričně i funkčně naprosto srovnatelná“. Nicméně podle odborníků vychází cukr zdravotně lépe.

„Nadměrný přísun fruktózy může vést k přeměně na tuky a jejich hromadění v játrech,“ vysvětlil diabetolog z IKEM Robert Bém s tím, že rozhodující je její poměr v glukózo-fruktózovém sirupu. V tom se shoduje s odbornicí na zdravou výživu Adelou Skoupou, která radí nápoje nesladit.

Podívejte se do pražské stáčírny Coca-Coly:

Video placeholde
Výroba v Coca Cole • Michal Nosek, Jan Pavec