„Tak sladká je moje svoboda“. Omilostněný vrah Kajínek má vlastní bonbony

bonbony Kajínky

bonbony Kajínky Zdroj: Premiera/E15

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek v dokumentu Já, Kajínek.
Jiří Kajínek
Kajínek bude mít autogramiádu ke své knize
Dvojnásobný vrah Jiří Kajínek byl dnes propuštěn z rýnovické věznice v Jablonci nad Nisou. Byl odsouzen na doživotí, ale prezident Miloš Zeman mu udělil milost. Šestapadesátiletý Kajínek strávil ve vězení 23 let. Prezident již v dubnu uvedl, že není zcela přesvědčen o Kajínkově vině. Součástí milosti je sedmiletá podmínka, během které se Kajínek nesmí dopustit trestného činu. Na její dodržování bude dohlížet Krajský soud v Plzni. Milostí dal Zeman zatím sedm, žádná z nich se netýkala násilného trestného činu. Před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů.
7
Fotogalerie

Vlnu nechápavých reakcí vyvolal na sociálních sítích produkt brněnské společnosti Premiera sweet. Firma, která se zabývá výrobou reklamních cukrovinek, totiž na svém e-shopu spustila prodej bonbonů s názvem Kajínky. 

„Tak sladká je moje svoboda,“ hlásá slogan na zadní straně obalu. Na přední straně je pak vyobrazený odsouzený nájemný vrah v zeleném tílku. To na sobě měl letos na jaře, když opustil na základě prezidentské milosti bránu věznice Rýnovice.

S nápadem na výrobu sladkosti přišel majitel brněnské Premiery Radomír Havlík. „S panem Kajínkem jsem se seznámil asi před dvěma měsíci. Nabídli jsme mu možnost, že by mohl tyto bonbony rozdávat na podpisových akcích své knihy,“ vysvětluje podnikatel.


Blíží se prezidentské volby 2018. Kdo z devíti kandidátů na prezidenta zvítězí? Sledujte volební speciály s komentáři i okamžitými online výsledky. První kolo prezidentské volby 2018 se bude konat už 12. a 13. ledna. Pokud žádný kandidát nezíská dostatečnou převahu, druhé kolo prezidentských voleb 2018 se uskuteční o dva týdny později, 26. a 27. ledna.


„Kajínek je pro mě příjemný a sympatický člověk, kterému ne že bych věřil, ale mám na kauzu svůj názor,“ říká podnikatel k 24 let staré vraždě v borských zatáčkách.

Po vysokém zájmu veřejnosti se společnost rozhodla bonbony nabízet také na svém e-shopu. Tam je firma umístila ve čtvrtek, návštěvnost webu podle Havlíka vzrostla okamžitě o 40 procent. „Pro nás je to způsob se zviditelnit, jsme 25 let na trhu a můžeme si určitou rebelii dovolit,“ říká Havlík.

Příjem z tržeb přitom nebude mít Kajínek žádný. Firma se s recidivistou domluvila, že pokud bude o cukrovinku skutečně vysoký zájem, část peněz pošlou na vybranou nadaci.

Havlík zároveň pochybuje, že by tento krok mohl společnost, mezi její zákazníky patří i politické strany, nějak očernit.

„To, jestli je to člověk takový nebo makový, nemůžeme soudit ani vy ani já,“ odmítá Havlík skutečnost, že by mohl výrobek vyvolat nelibost veřejnosti. „Je to věc, která tu byla v devadesátých letech, děly se jiné věci, různé věci,“ doplňuje.

Jiřímu Kajínkovi udělil milost prezident Miloš Zeman. Vše o nadcházejících prezidentských volbách čtěte zde >>>

Vše o předvolebních průzkumech před prezidentskými volbami najdete zde >>>

Informace o aktuálních průzkumech najdete i tady >>>