Vánoce na horách strávilo 200 tisíc Čechů, což je více než vloni

Šumavský Špičák

Šumavský Špičák Zdroj: Sport Service Spicak

Navzdory nevalným sněhovým podmínkám a spíše březnovému počasí strávilo Vánoce na tuzemských horách na 200 tisíc Čechů, což je nárůst oproti loňskému roku do pěti procent. Zhruba 160 tisíc z nich se ubytovalo v hotelech, penzionech a horských chatách, ostatní svátky strávili ve vlastních rekreačních objektech. Domácí klientela na horách převážila nad zahraniční. Šetření provedla analytická společnost Mag Consulting.

Mezi lidmi jezdícími do hor přibývá také nezadaných lidí, kteří na lyže jezdí sami. „Letos o Vánocích přijeli hlavně Češi. Německá klientela, která byla druhá nejpočetnější, se podílela zhruba 30 procenty,“ řekla ředitelka Hotelu Praha ve Špindlerově Mlýně Lenka Hrubá. Větší poptávku ze strany českých klientů potvrdil i obchodní ředitel sítě hotelů Orea Hotels Milan Pavelka. Nárůst zájmu ze strany Čechů se ale týkal pouze ubytovacích zařízení na horách. V případě městských hotelů nadále převažovala klientela zahraniční.

Většímu zájmu se během letošních vánoc těšily zejména luxusnější hotely a také levná ubytovací zařízení, uvedl Jaromír Beránek, ředitel společnosti Mag Consulting. Nárůst zájmu o luxusnější ubytování doplněné o wellnes a další nadstandardní služby údajně způsobuje skutečnost, že značná část movitější české klientely letos raději zvolila vánoční pobyt na horách v ceně 15 až 20 tisíc korun, místo dvojnásobně drahé exotické dovolené u vzdálených moří.

Na zimní scénu vstupují "single"

Levná ubytovací zařízení si naopak standardně vybírá nenáročná klientela, například skupiny studentů. Pokles zájmu letos zaznamenaly dvou a tříhvězdičkové hotely, které tyto oba dva trendy minuly, dodal Beránek.

Podle počtu prodaných jednolůžkových pokojů je zřejmé, že na trh v letošním roce výrazně vstupují takzvaní single, uvedl Beránek s tím, že se tento trend týká shodně mužů i žen. Na rozdíl od silvestrovských pobytů, u kterých na množství a kvalitě sněhové pokrývky příliš nezáleží, přijíždí vánoční návštěvníci zpravidla kvůli lyžování. Jiná je prý i struktura hostů. Zatímco konec roku přijíždějí oslavit zejména party známých, o Vánocích se ubytovávají především rodiny s dětmi.