Vegetariánský byznys exšéfa Kosteleckých uzenin nabírá obrátky

Zakladatel vegetariánské sítě Vegg-go Jan Hanuš.

Zakladatel vegetariánské sítě Vegg-go Jan Hanuš. Zdroj: Tomeš Michael

Další expanzi si Vegg-go  hodlá pojistit prodejem franšíz.
Tuzemská vegetariánská síť Vegg-go zahájí expanzi do ciziny.
Expanzi Vegg-go pomáhá rovněž kapitál od majitele potravinářské společnosti Emco Zdeňka Jahody.
4
Fotogalerie

Tuzemská vegetariánská síť Vegg-go plánuje otevřít ve střední Evropě přes dvě stě poboček. Firmě pomáhá i kapitál od majitele potravinářské společnosti Emco Zdeňka Jahody.

Síť vegetariánských restaurací a bister Vegg-go založená byznysmenem Janem Hanušem již překročila hranice České republiky. První pobočku v cizině otevřela ve Vídni. Sonduje také možnosti v Německu. Současně startuje prodej franšízových licencí.

„Zahraničí je trochu maturita, něco jako když začínáte úplně znovu,“ uvedl Hanuš ke vstupu na cizí trhy. Přesto je podle něj jen v rakouské metropoli prostor pro více než deset bister. Ty už otevře formou franšízy.

Franšízovou expanzi startuje Vegg-go také v České republice. „V první vlně nabídneme k prodeji na zpětnou vlnu již fungující pobočky,“ dodal šéf sítě. Samotná investice do bistra vyjde franšízanta zhruba na jeden milion korun. Návratnost by neměla překročit dva roky. 

Specialisté na franšízing konceptu předpovídají zajímavou budoucnost. „Oblast zdravého stravování je teď velmi trendy. Vegg-go má proto všechny předpoklady uspět,“ uvedl ředitel Českého institutu pro franchising Jaroslav Tamchyna. Vegg-go je podle něj dobře připravený koncept, který má šanci se prosadit i v cizině. Za jediné slabší místo pro zahraničí označil fakt, že Hanušova společnosti si jídla nedělá sama, ale nechává si je dělat od partnerské společnosti. Pro současné provozy zajišťuje pokrmy společnost Olive Food.

Vegg-go je na trhu necelé dva roky. Aktuálně otevírá každý měsíc zhruba jednu pobočku, celkem jich má kolem šestnácti. Podle Hanuše je ve střední Evropě prostor pro více než dvě stě bister a restaurací sítě.  

Jan Hanuš odstartoval Vegg-go v roce 2015 hned po odchodu z čela Kosteleckých uzenin. V současnosti je rovněž ředitelem potravinářské společnosti Emco. Její majitel Zdeněk Jahoda je současně polovičním vlastníkem Vegg-go.