Nejdražší budova v Česku se mění. Palladium startuje investice za desítky milionů

Rekonstrukce obchodního centra Palladium.

Rekonstrukce obchodního centra Palladium. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Rekonstrukce obchodního centra Palladium.
Rekonstrukce obchodního centra Palladium.
Rekonstrukce obchodního centra Palladium.
Rekonstrukce obchodního centra Palladium.
Rekonstrukce obchodního centra Palladium.
16
Fotogalerie

Jedno z nejznámějších nákupních center, Palladium na pražském náměstí Republiky, deset let od otevření mění tvář. Vnější plášť budovy u hlavního vstupu zakrylo lešení. Je to start investic do renovace centra, které se v roce 2015 prodalo německému fondu Union Investment za 570 milionů eur. Více za jednu českou budovu ještě nikdo nikdy nezaplatil.

„Po deseti letech provozu vykazovaly historické fasády známky lokálního odlupování omítek a nečistoty. Vlastník se proto rozhodl pro kompletní rekonstrukci fasád, která zahrnuje dílčí obnovu omítek, opravu poškozených elementů tvořících siluetu průčelí budovy směrem do náměstí a kompletní obnovu malby,“ sdělila Veronika Šmejkalová, manažerka společnosti Property Solutions, která Palladium spravuje.  

Fasáda je však jen začátek. V příštích dvou až třech letech se Palladium změní také uvnitř. Doplní zeleň, sjednotí reklamní plochy a zjednoduší navigaci návštěvníků. Modernizaci a renovaci prodělá také přilehlá kancelářská část a garáže. To vše za desítky milionů korun.

„Rozšiřování a modernizace obchodních center je výrazným trendem současnosti. Zejména v centru Prahy, kde není tolik prostoru pro novou výstavbu, majitelé sahají právě po vylepšení a renovaci stávajícího portfolia. Jedno z nejúspěšnějších nákupních center, jakým Palladium bezesporu je, samozřejmě nezůstává pozadu a jde trendu naproti,“ uvedl Tomáš Vavrečka, který se v poradenské společnosti Cushman & Wakefield stará o pronájmy maloobchodních prostor.

Trend nedává smysl jen z hlediska byznysu, ale i z pohledu architektů. „Podobně jako hotel nebo restaurace se také retail rychle vybydluje a potřebuje minimálně po pěti letech projít obměnou. Mimo jiné zažívá posun k větší komplexnosti služeb a volnočasovým aktivitám,“ říká architekt David Wittassek ze studia Qarta architektura.

Palladium patří spolu s centry Nový Smíchov a Chodov mezi nejvýkonnější obchodní komplexy v metropoli.