Veolia hlasí prudký propad zisku, ze 162 milionů eur spadl na čtyři miliony

Veolia (ilustrační foto)

Veolia (ilustrační foto)

Největší světové soukromé vodárenské firmě Veolia Environnement se v pololetí prudce snížil čistý zisk. Klesl na čtyři miliony eur (103,5 milionů korun) z loňských 162 milionů eur (4,2 miliardy korun)

Pokles zisku firma zdůvodnila náklady na restrukturalizaci a ztrátami v souvislosti se zpracováním odpadů v Německu. Tržby společnosti se v prvním pololetí snížily o 3,3 procenta na necelých 11,1 miliardy eur. Výkonný ředitel Antoine Frérot dnes ale uvedl, že společnost zaúčtování dalších mimořádných nákladů neočekává. Podnik také potvrdil hospodářské cíle pro letošní rok.

Firma se stáhla už z několika zemí

Veolia je pod tlakem kvůli ekonomické krizi. Firma loni byla nucena prodat majetek za 3,5 miliardy eur (90,1 miliardy Kč), aby snížila dluh. Stáhla se také zhruba z poloviny zemí, ve kterých působila. Veolia vlastní německého zpracovatele odpadů, společnost Sulo Group. Server bloomberg.com uvedl, že Veolia se musela vyrovnat se snížením cen za recyklované materiály jako papír nebo kovy, které uškodilo její divizi zpracování odpadů. Veolia poskytuje vodu 100 milionům lidem a stará se o odpadní vody 71 milionů lidí. Loni se společnosti podařilo vrátit k zisku, který činil 394 milionů eur proti předloňské ztrátě 490 milionů eur.

VEOLIA ENVIRONNEMENT