Věřitelé Sazky dostanou nakonec téměř 30 procent

Vysočanské sídlo Sazky

Vysočanské sídlo Sazky Zdroj: SJu - Wikimedia Commons

Na účtu insolvenčního správce zkrachovalé staré Sazky vlastněné sportovci zbývá posledních 283 milionů korun. Z této částky budou ještě popáté a naposledy uspokojeni věřitelé, kteří dosud dostali 3,32 miliardy korun. Pátý rozvrh bude poslední, což znamená, že poté bude moci konkurz Sazky po více než třech letech skončit a firma zamíří do likvidace.

„Nepředpokládáme, že by měl mít správce ještě nějaké větší výdaje,“ řekla deníku E15 mluvčí správce Josefa Cupky Lenka Tichá. Částku, kterou správce nyní na účtu má, drží hlavně kvůli nedořešeným incidenčním sporům. „Největší sporná pohledávka je ve výši necelých 75 milionů korun. Konečný stav výdajů budeme moci stanovit na konci insolvenčního řízení. Stále je totiž potřeba například vést účetnictví či právní služby v rámci soudních sporů,“ dodala.

V současné době, po vyplacení čtvrtého rozvrhu z prosince loňského roku, dosahuje uspokojení věřitelů 28,6 procenta. „V rámci pátého rozvrhu, který by měl být zároveň rozvrhem konečným, může uspokojení vzrůst ještě o několik desetin procenta anebo až procento. Maximálně se budeme na konci pohybovat okolo 30 procent, což je o deset procent více než na začátku ekonomičtí experti odhadovali,“ řekla deníku E15 mluvčí správce.

Celkem zatím správce v průběhu konkurzu od listopadu 2011 do konce června vyplatil 3,55 miliardy korun. Peníze získal především prodejem loterijního podniku Sazky skupinám PPF a KKCG na podzim 2011 za 3,81 miliardy. Největší výdaje během té doby tvořily výplaty věřitelům. K dalším vyšším položkám patří náklady na konkurzní řízení včetně právních a poradenských služeb, vedení účetnictví, pronájmy prostor či správa databázového systému a další položky v celkové výši 69 milionů korun.

Vyplacení pohledávek za majetkovou podstatou stálo 69,5 milionu korun, výplata výher z doby před prohlášením konkurzu 35,6 milionu korun, dalších 36 milionů činí odměna insolvenčnímu správci. Navrácení kaucí tehdejším provozovatelům loterijních terminálů v trafikách a dalších prodejních místech znamenalo výdaj 9,5 milionu korun. Na mzdách správce vyplatil 6,9 milionu, na dani z nemovitosti a DPH Cupka odvedl tři miliony.