VIDEO: Na český trh se vrací legendární hra z osmdesátých let Kamionem po Evropě

Šéf společnosti Dino Toys Jan Šlemín představuje oživenou společenskou hru Kamiónem po Evropě.

Šéf společnosti Dino Toys Jan Šlemín představuje oživenou společenskou hru Kamiónem po Evropě. Zdroj: Dino Toys

Šéf společnosti Dino Toys Jan Šlemín představuje oživenou společenskou hru Kamiónem po Evropě.
Dino Toys vyrábí v klasickém provedení i Člověče, nezlob se.
Dino Toys vyrábí v klasickém provedení i Člověče, nezlob se.
Výrobce hraček, puzzle a společenských her Dino Toys.
Další legendou z dílny Dino Toys jsou Dostihy a sázky.
25
Fotogalerie

Česká hračkářská společnost Dino Toys vrací na trh oblíbenou společenskou hru ze sklonku osmdesátých let Kamionem po Evropě. Hrací plán s úkoly a různými nástrahami v plnění logistických misí po evropských zemích zůstává stejný, herní peníze dostaly „eurovější“ nádech, nový je i obal v podobě „tiráku“ Volvo.

Dino Toys si od hry slibuje posílení na trhu. Zajímavostí je, že není jasné, komu patřila autorská práva ke hře.

„Po autorovi jsme pátrali, ale žádného jsme nenašli,“ uvedl jednatel Dino Toys Jan Šlemín. Podobně je na tom i německá hra Auf Achse, kterou se český „Kamión“ před třiceti lety inspiroval. „Třeba se teď někdo ozve,“ dodal s úsměvem šéf Dino Toys.

Aktuálně vydaná verze je identická se svým předobrazem. Na největším hračkářském veletrhu v Norimberku byl ovšem o hru takový zájem z ciziny, že teď v Mnichově Hradišti ještě pracují na verzi na export.

Video placeholde
Dino Toys - výroba puzzle • Daniel Novák, Jan Pavec
 

„Připravujeme mapu, která zahrne opravdu celou Evropu,“ uvedl Šlemín. V původní variantě se cestuje hlavně po zemích okolo Československa, zvláště po Německu.

Dino Toys vyrábí od svého počátku až do současnosti nepřetržitě další tuzemskou legendu, hru Dostihy a sázky.

Jejím autorem je zakladatel Dina Ladislav Mareš. V zásobě na příští roky má Dino Toys ještě jednu hračku typu Tatry 148. Její výrobu připravuje. Co konkrétně to však bude, firma zatím prozradit nechce.

V Mnichově Hradišti má Dino Toys výrobu všeho, co je z kartonu. Tedy i puzzle. Na ně si firma nechala vyrobit na míru speciální lis o tlaku mnoha tun. Tamní produkce se odehrává pod hlavičkou společnosti O.K. Oriens Karton. Tu vlastní z poloviny ještě německý hračkářský koncern Ludo Fact.

Video placeholde
Výroba deskových her ve společnosti Dino Toys • Daniel Novák, Jan Pavec

Tuzemský závod vyrábí ale i pro třetí strany. Poptávka je natolik silná, že továrna letos poprvé ve svě historii zavedla i třetí směnu a přistavuje novou výrobní halu. Aktuálně společnost zaměstnává kolem stovky lidí.

Dino Toys má tržby kolem 137 milionů korun, s Němci spoluvlastněný podnik O.K. Oriens Karton k tomu přidává dalších 133 milionů. Zatímco Dino Toys v čistém vydělává ročně jednotky milionů korun, byl čistý zisk druhé firmy loni přes patnáct milionů.