Evropská unie varuje WhatsApp, vadí jí sdílení dat s mateřským Facebookem

Aplikace WhatsApp (ilustrační foto)

Aplikace WhatsApp (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Jan Persiel via Flickr

WhatsApp
Yahoo
Logo Yahoo
Yahoo
Evropská komise
9
Fotogalerie

Zvláštní skupina Evropské unie, která se zabývá ochranou osobních dat (takzvaná Pracovní skupina článku 29), vyjádřila své obavy vůči mobilní aplikaci WhatsApp. Regulátorům vadí především provázanost aplikace s vlastníkem, společností Facebook. Podle nových podmínek k užívání chatovací aplikace hrozí nadměrné šíření osobních údajů jednotlivých uživatelů. 

Sdílení dat mezi Facebookem a WhatsAppem je podle Evropské unie závažným problémem, vyzvala tak obě společnosti, aby od současné politiky ustoupily. Díky sdílení dat totiž dochází k výměně informací, které Facebook po svých uživatelích při zakládání účtu nechce, i přesto jsou pro něj velmi cenné. Má jít především o mobilní telefonní čísla, která WhatsApp po uživatelích požaduje, aby vůbec ke komunikaci mezi uživateli mohlo dojít. Při zakládání účtu na Facebooku je však telefonní číslo volitelnou položkou a její vyplnění závisí na každém uživateli.

Pracovní skupina tedy WhatsApp v dopisu vyzvala, aby Evropské unii poskytl veškeré dostupné dokumenty, které k problematice má. Zároveň aplikaci pohrozila právními kroky v případě, že nedojde k okamžitému zastavení sdílení osobních údajů. „Dlouhodobě vedeme s legislátory konverzaci o naší situaci, zároveň ale můžeme veřejnost ujistit, že se pohybujeme v zákonných mantinelech,“ uvedl mluvčí společnosti WhatsApp pro The Guardian.

WhatsApp však není jedinou společností, kterou skupina zabývající se ochranou osobních údajů varovala. V dopise vyzvala k poskytnutí bližších informací také Yahoo. Konkrétně se má jednat o jeho e-mailového klienta, který byl v minulosti vystavený masivnímu úniku dat z asi půl miliardy účtů. Zároveň chce bližší údaje k poskytování elektronické pošty americkým tajným službám. Oba případy bude pracovní skupina konkrétně projednávat v průběhu listopadu.

Například WhatsApp už v Evropě nedávno podobným problémům čelil. Německým úřadům vadilo, že sbírá o uživatelích veškerá data, vyzvalo tedy společnost, aby s podobnou praxí přestala. Zároveň musel WhatsApp doposud získané informace smazat. Velké problémy ale měla chatovací aplikace také například v Brazílii. Yahoo zase čelilo nařčení OSN z porušování lidských práv.